Koktajl z buraka i banana na mleku owsianym

Tylko sześć produktów a ogromna ilość witamin, składników mineralnych i związków fitochemicznych. W tym niepozornym koktajlu znajdziemy sporo witaminy K, A czy z grupy B, a także takie składniki mineralnych jak mangan, miedź czy magnez. Ponadto koktajl jest niskokaloryczny, szklanka ma około 200kcal. Natomiast dodatek miodu i imbiru dobrze wpływa na odporność. Nie zapominajmy również o pozostałych prozdrowotnych właściwościach, głównie buraka, zawarty w nim czerwony barwnik (betanina) jest silnym antyoksydantem. Buraki zawierają również azotany, które mają dobry wpływ na układ krwionośny, poprawiają naszą wydolność. Choć buraki nie zawierają większych ilości żelaza, to zawarte w nich składniki mają korzystny wpływ na procesy krwiotwórcze. Warto więc wykorzystywać to warzywo nie tylko do obiadu.

Składniki na 2 porcje:

  • napój owsiany 400ml

  • burak 120g (1 średnia sztuka)

  • banan 120g (1 średnia sztuka)

  • migdały 15g (1 łyżeczka)

  • imbir świeży 5g (1 łyżeczka)

  • miód (1 łyżeczka)


Sposób przygotowania:

Buraka kupić ugotowanego lub jeśli mamy świeżego to ugotować wodzie. Po ugotowaniu pokroić na mniejsze kawałki. Banana pokroić w plasterki. Imbir zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wrzucić do pojemnika blendera i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. 


Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: około 10min

Kaloryczność wszystkich składników:  450kcal (W 61%, T 27%, B 12%)

Kaloryczność jednej porcji:  225kcal (W 61%, T 27%, B 12%)