Babeczki jaglane z cukinią

Czy babeczki muszą być zawsze słodkie? Tym razem mam dla was propozycje babeczek jaglano warzywnych. Kasza jaglana to kolejny produkt, który warto uwzględniać w naszej diecie. Dostarcza łatwostrawnego białka, sporo witamin z grupy B, również jest źródłem wit. E czy taki składników mineralnych jak magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. Znajdziemy tu też rzadko występujący w tego typu produktach krzem, który zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz wpływa korzystnie na układ krwionośny. Kasza jaglana świetnie nadaje się zarówno do słodkich deserów, mięs czy dań warzywnych.


Składniki:

• Kasza jaglana (1/2 opakowania/200g)

• Jajo (4 sztuki/280g)

• Cukinia (1 mała sztuka/250g)

• Papryka (1 duża sztuka/250g)

• Czosnek (2 ząbki/20g)

• Sól (szczypta)

• Pieprz czarny mielony (szczypta)

• Przyprawa chili (szczypta)

• Bazylia świeża (10 listków)



Przepis: Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu, następnie dokładnie odcedzić. Cukinię oraz paprykę zetrzeć na dużych oczkach tarki, połączyć z przygotowaną kaszą, jajkiem, przyprawami i posiekaną bazylią. Masę przełożyć do silikonowych foremek i piec 30 minut w 190 stopniach.


Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania:

Kaloryczność wszystkich składników