Nutella z awokado i banana

Czy można zrobić najbardziej popularny krem czekoladowy do kanapek w zdrowszej wersji? Pewnie, że można! Ta propozycja jest dość popularna i bardzo prosta. Dla tych, co nie mieli okazji spróbować zachęcam do zrobienia, czas potrzebny na wykonanie "Nutelli" to około 10 min, a smak..... sami spróbujcie :)



Składniki:

  • 200g awokado (masa przed obraniem 400g)

  • 200g banan (masa przed obraniem 300g)

  • 100g zmienlonych orzechów laskowych (bez skórki)

  • 2 łyżki korobu

  • 2 łyżki kakao

  • 2 łyżki miodu


Sposób przygotowania:

W blenderze w pierwszej kolejności rozdrabniamy orzechy, tak by powstało masło orzechowe. Awokado obieramy, kroimy na drobniejsze kawałki i blendujemy razem z masą orzechową. Podobnie robimy z bananami. Na koniec dodajemy miód, kakao i karob. Wszystkie składniki jeszcze raz dokładnie mieszamy przy pomocy blendera. Gotowy krem odstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny.


Dodatkowe uwagi do produktów: orzechy muszą być obrane ze skórki, zblendowane orzechy ze skórką będą miały gorzkawy smak. Orzechy najlepiej wcześniej wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 °C, na 10 minut, po czym wsypać do ściereczki i pocierając o siebie orzechy usunąć spieczoną skórkę. Pamiętaj, że awokado po rozkrojeniu musi mieć konsystencje masła, pestka powinna odejść bez większych problemów, niedojrzałe awokado zepsuje smak kremu. Jeśli nie masz karobu, to możesz użyć tylko kakao, dając 4 łyżki. Miód najlepiej, żeby był płynny przed dodaniem.



Stopień trudności: bardzo łatwy

Czas przygotowania: około 10min + ewentualnie 10 min na prażenie orzechów

Kaloryczność w 100g kremu :280 kcal (W 33%, T 60%, B 7%)

Czas przechowywania:  do dwóch dni w lodówce.