Kotleciki z kaszy jaglanej z łososiem i brokułami

Smażenie nie należy do najzdrowszych metod przyrządzania potraw, dlatego zamiast typowego dania z patelni proponuje kotleciki z kaszy jaglanej, łososia i brokułu zapiekane w piekarniku. Danie może okazać się również smaczną propozycją dla dzieci, które niechętnie sięgają po ryby. Forma pieczonych kotlecików świetnie sprawdza się również jako danie na wynos.



Składniki:
   • kasza jaglana (200g)
   • łosoś surowy  (500g)
   • 4 jajka
   • 1 średni brokuł (około 300g)
   • sok z cytryny (2 łyżeczki)
   • 1/3 pora
   • 1/2 opakowania suszonego koperku lub pęczek świeżego
   • przyprawa chili, sól, pieprz


Przepis: kaszę przepłukać i ugotować według przepisu na opakowaniu. Łososia pokroi w mniejsze kawałki, przyprawić przyprawą do ryb i piec w piekarniku w 180oC przez około 20min. Brokuł ugotować i rozdrobnić. Wymieszać kaszę z rybą, brokułem, jajkiem, sokiem z cytryny, posiekanym koperkiem, pociętym na drobne kawałki porem oraz z chili. Uformować kotleciki i piec w piekarniku w temperaturze  180oC przez około 15minut. Z powyższych składników wyjdzie około 20 kotlecików.


Stopień trudności: bardzo łatwy

Czas przygotowania: około 40min

Kaloryczność wszytkich składników :

Kaloryczność jednego kotlecika :