Jeśli masz ochotę na coś słodkiego to proponuje zrobić owsiano-czekoladowe babeczki, bez zbędnego cukru i utwardzanych tłuszczów. Prosty i pyszny deser dla każdego.
Składniki:
• 2 szklanki mąki owsianej
• 4 jajka
• 1 szklanka oleju rzepakowego
• 1/2 szklanki ksylitolu/erytrytol
• 4 łyżki kakao
• dwie łyżeczki sody
• 2 łyżki zmielonych orzechów
Przepis: Olej, kakao, ksylitol i dwie łyżki wody umieszczamy w rondelku, stale mieszając podgrzewamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Następnie przelewamy zawartość rondelka do miski i studzimy. Żółtka jaj oddzielamy od białek i dodajemy razem z mąką, sodą i rozdrobnionymi orzechami do uzyskanej wcześniej masy. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Przekładamy do foremek (24 sztuki) i pieczemy w 170 stopniach przez 30min. Do każdej babeczki przed pieczeniem można dodać do środka po kostce gorzkiej czekolady.
Kalorycznośc 1 babeczki: 130 kcal
Dodatek kostki czekolady zwiększy kaloryczność o 30kcal
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: