Babeczki owsiano-czekoladowe

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego to proponuje zrobić owsiano-czekoladowe babeczki, bez zbędnego cukru i utwardzanych tłuszczów. Prosty i pyszny deser dla każdego.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki owsianej

  • 4 jajka

  • 1 szklanka oleju rzepakowego

  • 1/2 szklanki ksylitolu/erytrytol

  • 4 łyżki kakao

 • dwie łyżeczki sody

 • 2 łyżki zmielonych orzechów


Przepis: Olej, kakao, ksylitol i dwie łyżki wody umieszczamy w rondelku, stale mieszając podgrzewamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Następnie przelewamy zawartość rondelka do miski i studzimy. Żółtka jaj oddzielamy od białek i dodajemy razem z mąką, sodą i rozdrobnionymi orzechami do uzyskanej wcześniej masy. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Przekładamy do foremek (24 sztuki) i pieczemy w 170 stopniach przez 30min. Do każdej babeczki przed pieczeniem można dodać do środka po kostce gorzkiej czekolady.


Kalorycznośc 1 babeczki: 130 kcal

Dodatek kostki czekolady zwiększy kaloryczność o 30kcal

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: