Zielona sałatka z awokado i cukinią

Kolejna propozycja smacznej i prostej sałatki. Świetne połączenie awokado, ogórka i cukini z ostrymi dodatkami i ziołowym dresingiem. Ciekawe połączenia smaków, z ostro zdrowym akcentem, w sam raz na poprawienie odporności w jesienne chłodne dni. Sałatka niekoniecznie do pracy, niestety cebula, czosnek i szczypiorek robią swoje ;) ale na pewno warto ją spróbować.



Składniki:

  • 3 średnie ogórki gruntowe (200g)

  • mała puszka kiełków fasoli mung ( po odsączeniu 90g)

  • 1/2 średniej cukinii (po obraniu około 400g)

  • 1 duże awokado (200g po obraniu)

  • 1 pęczek szczypiorku

  • 1 średnia sztuka czerwonej cebuli (70g)

  • świeżą bazylię (parę listków) lub szczypta suszonej

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 ząbki czosnku

  • szczypta pieprzu

  • szczypta soli

  • 1 łyżka miodu

  • sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Cukinie obieramy i kroimy w kostkę, ogórka dobrze myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki (można obrać ze skórki, choć nie jest to konieczne). Szczypiorek drobno posiekać, liście bazylii porwać na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę lub piórka. Kiełki odsączyć i opłukać pod wodą. Awokado obrać i pokroić w słupki, pamiętaj, że musi być dojrzałe. Wszystkie składniki połączyć w misce. Oliwę, sok z cytryny, miód, czosnek (przeciśnięty przez praskę) i przyprawy dokładnie wymieszać ze sobą. Dresing dodać do sałatki i ponownie wszystko wymieszać.

 

Stopień trudności: bardzo łatwy

Czas przygotowania: około 25min

Kaloryczność w 100g sałatki :73 kcal (W 24%, T 69%, B 7%)

Czas przechowywania:  do dwóch dni w lodówce.