Każdy ma ochotę raz na jakiś czas na coś słodkiego, jeśli nie chcesz jednak truć się niepotrzebnymi dodatkami i ogromną ilością cukru to możesz w szybki i prosty sposób przygotować własny wypiek. Zdrowych i prostych ciast i ciasteczek, które można zrobić samemu, jest naprawdę wiele, wystarczy poszukać. Ja proponuje przygotować pulchne ciasteczka owsiane z orzechowo-miodowym akcentem.
Składniki na 10 dużych ciastek:
120g jajka (2 sztuki)
100g płatków owsianych zwykłych
100g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
50g masła
80g orzechów laskowych
50g miodu (5 płaskich łyżek)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności należy włożyć orzechy do nagrzanego pieknika (180°C 10min), następnie przełozyć orzechy do ściereczki, zwinąć i pocierając o siebie usunąć skórkę. Obrane ze skórki orzechy rozdrabniamy w blenderze. Płatki owsiane odmierzamy i również rozdrabniamy blenderem. Masło należy wcześniej wyjąć z lodówki by trochę zmiękło. Wszystkie składniki wkładamy do miski i ugniatamy do uzyskaia jednolitej masy. Ciasto bedzie miało lekko lepiącą konsytencje. Gotową mase rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 12 - 15 minut (w zalezności od piekarnika).
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: około 25min
Kaloryczność jednego dużego ciastka :188 kcal (W 39%, T 51%, B 10%)
Kaloryczność całego ciasta :1880kcal (W 39%, T 51%, B 10%)