Kolejna prosta i szybka sałatka. Połączenie kilku składników z dodatkiem przypraw. Z modyfikacji, które wprowadziłem w tej propozycji to dodatek suszonych pomidorów w oleju z ziołami, zamiast oliwy z oliwek. Nadało to sałatce bardzo ciekawego aromatu. Sałatka w takich proporcjach ma obniżoną zawartość węglowodanów (około 30%). Jeśli nie chcemy lub nie możemy wędzonej ryby, to można użyć pstrąga gotowanego na parze.
Składniki na dwie porcje:
100g pstrąg łososiowy- wędzony na zimno (1 opakowanie)
80g miks sałat (1/2 opakowania)
30g cebula (mała sztuka)
30g ser feta
80g suszony pomidor w oleju z ziołami (2 łyżki)
2 łyżeczki suszonej pietruszki
1 łyżeczka ziół prowansalkich
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
30g grzanki z chleba graham (1 większa kromka)
Sposób przygotowania:
Wędzony filet z pstrąga pokroić w drobną kostkę. Sałatę umyć i osuszyć. Fetę odważyć i pokruszyć. Do miski włożyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Pieczywo pokroić w kostkę i opiec w piekarniku lub na suchej patelni. Grzanki posypać na sałatkę (najlepiej tuż przed podaniem).
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: około 15min
Kaloryczność jednej porcji: 237kcal (W 30%, T 44%, B 26%)
Kaloryczność wszystkich składników:475cal (W 30%, T 44%, B 26%)