Sałatka z pstrągiem i fetą

Kolejna prosta i szybka sałatka. Połączenie kilku składników z dodatkiem przypraw. Z modyfikacji, które wprowadziłem w tej propozycji to dodatek suszonych pomidorów w oleju z ziołami, zamiast oliwy z oliwek. Nadało to sałatce bardzo ciekawego aromatu. Sałatka w takich proporcjach ma obniżoną zawartość węglowodanów  (około 30%). Jeśli nie chcemy lub nie możemy wędzonej ryby, to można użyć pstrąga gotowanego na parze.


Składniki na dwie porcje:

  • 100g pstrąg łososiowy- wędzony na zimno (1 opakowanie)

  • 80g miks sałat (1/2 opakowania)

  • 30g cebula (mała sztuka)

  • 30g ser feta

  • 80g suszony pomidor w oleju z ziołami (2 łyżki)

  • 2 łyżeczki suszonej pietruszki

  • 1 łyżeczka ziół prowansalkich

  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

  • 30g grzanki z chleba graham (1 większa kromka)


Sposób przygotowania:

Wędzony filet z pstrąga pokroić w drobną kostkę. Sałatę umyć i osuszyć. Fetę odważyć i pokruszyć. Do miski włożyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Pieczywo pokroić w kostkę i opiec w piekarniku lub na suchej patelni. Grzanki posypać na sałatkę (najlepiej tuż przed podaniem).



Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: około 15min

Kaloryczność jednej porcji:  237kcal (W 30%, T 44%, B 26%)

Kaloryczność wszystkich składników:475cal (W 30%, T 44%, B 26%)