Jogurt z pieczonym jabłkiem i cynamonem

Kiedy przygotowuje ten deser aromat pieczonych jabłek z cynamonem i rodzynkami unosi się po całym domu, robiąc smaku wszystkim domownikom. Nie tylko pięknie pachnie, ale i cudownie smakuje, przypominając, że święta już niedługo. Oczywiście propozycję takiego jogurtu możemy kupić, ale gwarantuje Wam, że nie będzie to ten sam smak, który otrzymacie robiąc go samemu. Jak zawsze prosto, zdrowo i smacznie. Spróbujcie a na pewno wrócicie do niego nie raz.



Składniki na dwie duże porcje:

300g obranego jabłka (3 małe sztuki przed obraniem około 550g)

30g rodzynek

4 płaskie łyżeczki ksilitolu

2 płaskie łyżeczki cynamonu

20g masła

sok z 1/2 cytryny

400g jogurtu naturalnego


Sposób przygotowania:

Jabłka obrać, pokroić w grubsze plastry i przełożyć do miski. Do jabłek dodać ksylitol, cynamon, rodzynki, roztopione masło i sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 °C. Jabłka przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20min., w czasie pieczenia przemieszać delikatnie jabłka.

Przygotowana masę dzielimy na cztery części, po dwie na jeden jogurt. Jabłka pieczone wkładamy do szklanki, jeden deser to dwie porcje jabłek i dwie porcje jogurtu ułożone na przemian. Wierzch obsypujemy delikatnie cynamonem. Można również dodać jabłka do jogurtu i po prostu wymieszać.



Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: około 40min

Kaloryczność wszystkich składników: 730kcal (W 63%, T 28%, B 9%)

Kaloryczność jednej dużej porcji (około 400g):  365kcal (W 63%, T 28%, B 9%)