LunchBox - 6 propozycji prostych posilków do pracy

Lunch, szybki posiłek spożywany między śniadaniem a obiadem. Często o nim zapominamy, później serwując sobie dużą dawkę węglowodanów, by przetrwać do obiadu. Dobrze zbilansowane II śniadanie dostarcza nam energię niezbędną do optymalnej pracy organizmu, zapobiega napadom głodu, zarówno w pracy, jak i po powrocie do domu. Taki posiłek można przygotować 5-10minut. Może to być zwykła kanapka, prosta sałatka, a nawet jogurt z musli. Poniżej 6 moich propozycji lunch box-ów.



Sałatka z fetą, jajka, jabłko

Składniki:

  • mix sałat 50g (1 małe opakowanie)

  • ser typu śródziemnomorskiego w zalewie ziołowej, np.  APETINA 100g (1 opakowanie)

  • papryka czerwona 60g (1/4 sztuki)

  • zioła włoskie (szczypta)

  • sól (szczypta)

  • pomidorki koktajlowe 80g (4 sztuki)

  • jajka gotowane 100g (2 sztuki)

  • jabłko 160g (1 średnia sztuka)


Sposób przygotowania:

Mix sałat połączyć w misce z serem (razem z zalewą), pokrojoną drobno papryką i przyprawami, dokładnie wymieszać. Na koniec dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Pozostałe składniki zjadamy osobno.


Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: około 10min

Kaloryczność sałatki:  557kcal (W 14%, T 63%, B 22%)


Kanapka z salami i serem, migdały, winogron

Składniki:

  • chleb żytni razowy 60g (2 kromki)

  • masło 10g (2 łyżeczki)

  • salami 10g (1 plasterek)

  • ser żółty 20g (1 plaster)

  • sałata 5g (1 mały liść)

  • pomidor 20g (1 plaster)

  • migdały 30g

  • winogron 50g


Sposób przygotowania:

Pieczywo smarujemy masłem, na jednej kromce układamy salami, sałatę, ser, plasterek pomidora i przykrywamy drugą kromką. Pozostałe składniki zjadamy osobno.


Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: około 5min

Kaloryczność sałatki:  541kcal (W 31%, T 56%, B 13%)


Serek ziarnisty ze szczypiorkiem i rzodkiewką, orzechy, klementynki

Składniki:

  • serek ziarnisty 200g (1 wiekszy kubek)

  • rzodkiewka 30 (2 średnie sztuki)

  • pomidorki koktajlowe 80g (4 średnie sztuki)

  • szczypiorek 5g (1 pełna łyżka)

  • sól (szczypta)

  • pieprz (szczypta)

  • klementynka 100g ( 2 średnie sztuki)

  • orzechy nerkowca 30g


Sposób przygotowania:

Rzodkiewkę i szczypiorek drobno pokroić, połączyć z serkiem ziarnistym, przyprawić. Pozostałe składniki zjeść osobno.


Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: około 5min

Kaloryczność:  431kcal (W 29%, T 45%, B 26%)


Sałatka z ciecierzycą i suszonym pomidorem, kiwi, pestki dyni

Składniki:

  • ciecierzyca gotowana z puszki 100g (1/2 szklanki)

  • pomidor szuszony w oliwie z ziołami 20g (2 sztuki)

  • papryka czerwona 50g (1/4 średniej sztuki)

  • pieczarki marynowane 40g (4 średnie sztuki)

  • mix sałat 50g ( małe opakowanie)

  • szczypiorek 20g (mały pęczek)

  • koperek 20g (mały pęczek)

  • olej z suszonych pomidorów 10g (1 łyżka)

  • sól (szczypta)

  • pieprz (szczypta)

  • zioła włoskie (szczypta)

  • kiwi 80g (1 średnia sztuka)

  • pestki dyni 30g (3 łyżki)


Sposób przygotowania:


Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Paprykę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w talarki. Pomidory suszony rozdrobnić na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki i szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Dodać oliwę, najlepiej z ziołowej zalewy z suszonych pomidorów. Całość przyprawić pieprzem, solą i ziołami. Wszystko dokładnie wymieszać.


Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: około 15min

Kaloryczność sałatki:  562kcal (W 36%, T 48%, B 16%)


Roladki z szynki i sera, warzywa, marchew, borówki

Składniki:

  • szynka wieprzowa gotowana 100g (3 duże plastry)

  • ser żółty gouda 80g ( 3 duże plastry)

  • sałata lodowa 15g (3 małe liście)

  • ponidor suszony w oliwię 20g

  • papryka czerwona 40g (1/4 średniej sztuki)

  • ogórek konserwowy 60g (1 średnia sztuka)

  • marchew 100g (1 średnia sztuka)

  • borówka amerykańska 50g (garść)

  • rzodkiewka 45g (3 sztuki)

  • szczypiorek 5g


Sposób przygotowania:

Na plaster szynki kładziemy plaster sera, odrobinę pokrojonego suszonego pomidora, liść sałaty, kawałek papryki i ogórka. Wszystko zwijamy w roladkę i obwiązujemy szczypiorkiem. Pozostałe składniki zjadamy osobno.


Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: około 10min

Kaloryczność:  502kcal (W 20%, T 44%, B 36%)


Piada z serem, szynką i warzywami, jogurt z musli

Składniki:

  • piada 100g (1 placek)

  • szynka wieprzowa 30g (1 większy plaster)

  • ser żółty 20g (1 plaster)

  • sałata (1 większy liść)

  • pomidory suszone w oliwie z ziołami 20g (2 sztuki)

  • super musli focus, Purella 20g (2 łyżki)

  • jogurt naturalny 2% 75g (1/2 kubeczka)


Sposób przygotowania:

Piada z szynką, serem i warzywami: Piade podgrzewamy na suchej patelni. Na podgrzanym placku rozkładamy rozdrobnionego suszonego pomidora (wraz z oliwą), następnie szynkę, ser i liść sałaty. Całość zwijamy w rulonik i kroimy na pół. 


Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: około 15min

Kaloryczność sałatki:  588kcal (W 49%, T 33%, B 19%)