Lunch, szybki posiłek spożywany między śniadaniem a obiadem. Często o nim zapominamy, później serwując sobie dużą dawkę węglowodanów, by przetrwać do obiadu. Dobrze zbilansowane II śniadanie dostarcza nam energię niezbędną do optymalnej pracy organizmu, zapobiega napadom głodu, zarówno w pracy, jak i po powrocie do domu. Taki posiłek można przygotować 5-10minut. Może to być zwykła kanapka, prosta sałatka, a nawet jogurt z musli. Poniżej 6 moich propozycji lunch box-ów.
Sałatka z fetą, jajka, jabłko
Składniki:
mix sałat 50g (1 małe opakowanie)
ser typu śródziemnomorskiego w zalewie ziołowej, np. APETINA 100g (1 opakowanie)
papryka czerwona 60g (1/4 sztuki)
zioła włoskie (szczypta)
sól (szczypta)
pomidorki koktajlowe 80g (4 sztuki)
jajka gotowane 100g (2 sztuki)
jabłko 160g (1 średnia sztuka)
Sposób przygotowania:
Mix sałat połączyć w misce z serem (razem z zalewą), pokrojoną drobno papryką i przyprawami, dokładnie wymieszać. Na koniec dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Pozostałe składniki zjadamy osobno.
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: około 10min
Kaloryczność sałatki: 557kcal (W 14%, T 63%, B 22%)
Kanapka z salami i serem, migdały, winogron
Składniki:
chleb żytni razowy 60g (2 kromki)
masło 10g (2 łyżeczki)
salami 10g (1 plasterek)
ser żółty 20g (1 plaster)
sałata 5g (1 mały liść)
pomidor 20g (1 plaster)
migdały 30g
winogron 50g
Sposób przygotowania:
Pieczywo smarujemy masłem, na jednej kromce układamy salami, sałatę, ser, plasterek pomidora i przykrywamy drugą kromką. Pozostałe składniki zjadamy osobno.
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: około 5min
Kaloryczność sałatki: 541kcal (W 31%, T 56%, B 13%)
Serek ziarnisty ze szczypiorkiem i rzodkiewką, orzechy, klementynki
Składniki:
serek ziarnisty 200g (1 wiekszy kubek)
rzodkiewka 30 (2 średnie sztuki)
pomidorki koktajlowe 80g (4 średnie sztuki)
szczypiorek 5g (1 pełna łyżka)
sól (szczypta)
pieprz (szczypta)
klementynka 100g ( 2 średnie sztuki)
orzechy nerkowca 30g
Sposób przygotowania:
Rzodkiewkę i szczypiorek drobno pokroić, połączyć z serkiem ziarnistym, przyprawić. Pozostałe składniki zjeść osobno.
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: około 5min
Kaloryczność: 431kcal (W 29%, T 45%, B 26%)
Sałatka z ciecierzycą i suszonym pomidorem, kiwi, pestki dyni
Składniki:
ciecierzyca gotowana z puszki 100g (1/2 szklanki)
pomidor szuszony w oliwie z ziołami 20g (2 sztuki)
papryka czerwona 50g (1/4 średniej sztuki)
pieczarki marynowane 40g (4 średnie sztuki)
mix sałat 50g ( małe opakowanie)
szczypiorek 20g (mały pęczek)
koperek 20g (mały pęczek)
olej z suszonych pomidorów 10g (1 łyżka)
sól (szczypta)
pieprz (szczypta)
zioła włoskie (szczypta)
kiwi 80g (1 średnia sztuka)
pestki dyni 30g (3 łyżki)
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Paprykę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w talarki. Pomidory suszony rozdrobnić na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki i szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Dodać oliwę, najlepiej z ziołowej zalewy z suszonych pomidorów. Całość przyprawić pieprzem, solą i ziołami. Wszystko dokładnie wymieszać.
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: około 15min
Kaloryczność sałatki: 562kcal (W 36%, T 48%, B 16%)
Roladki z szynki i sera, warzywa, marchew, borówki
Składniki:
szynka wieprzowa gotowana 100g (3 duże plastry)
ser żółty gouda 80g ( 3 duże plastry)
sałata lodowa 15g (3 małe liście)
ponidor suszony w oliwię 20g
papryka czerwona 40g (1/4 średniej sztuki)
ogórek konserwowy 60g (1 średnia sztuka)
marchew 100g (1 średnia sztuka)
borówka amerykańska 50g (garść)
rzodkiewka 45g (3 sztuki)
szczypiorek 5g
Sposób przygotowania:
Na plaster szynki kładziemy plaster sera, odrobinę pokrojonego suszonego pomidora, liść sałaty, kawałek papryki i ogórka. Wszystko zwijamy w roladkę i obwiązujemy szczypiorkiem. Pozostałe składniki zjadamy osobno.
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: około 10min
Kaloryczność: 502kcal (W 20%, T 44%, B 36%)
Piada z serem, szynką i warzywami, jogurt z musli
Składniki:
piada 100g (1 placek)
szynka wieprzowa 30g (1 większy plaster)
ser żółty 20g (1 plaster)
sałata (1 większy liść)
pomidory suszone w oliwie z ziołami 20g (2 sztuki)
super musli focus, Purella 20g (2 łyżki)
jogurt naturalny 2% 75g (1/2 kubeczka)
Sposób przygotowania:
Piada z szynką, serem i warzywami: Piade podgrzewamy na suchej patelni. Na podgrzanym placku rozkładamy rozdrobnionego suszonego pomidora (wraz z oliwą), następnie szynkę, ser i liść sałaty. Całość zwijamy w rulonik i kroimy na pół.
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: około 15min
Kaloryczność sałatki: 588kcal (W 49%, T 33%, B 19%)