Pieczone placuszki bananowe

Kto nie lubi od czasu do czasu zjeść czegoś słodkiego :) W zaledwie 20minut można "wyczarować" naprawdę fajne desery. Poniżej przepis na bananowe placuszki z jogurtem, borówkami i odrobiną cynamonu. Nie dość, że wygląda obłędnie, to na dodatek smakuje wspaniale. Ze wszystkich składników uzyskamy prawie 1000kcal, ale jeśli chcesz zwiększyć jeszcze kaloryczność bez dodawania kolejnych porcji produktów węglowodanowych, to po prostu je usmaż, będzie wtedy trochę mniej zdrowo, ale tak samo pysznie ;)


Składniki na 6 placuszków:

  • banany 440g (2 średnie sztuki)

  • mąka pszenna 750  100g (4 czubate łyżki)

  • maka ziemniaczana 20g (1 płaka łyżka)

  • jajka 120g (2 sztuki)

  • proszek do pieczenia 5g (1łyżeczka)

  • erytrytol 20g (2 łyżki)

  • jogurt naturalny 2% 75g (1/2 kubeczka)

  • borówka amerykańska 50g (garść)

  • cynamon 5g (1 łyżeczka


Sposób przygotowania:

Banany obieramy i kroimy w plasterki, blendujemy z jajkami i cukrem (erytrytolem) do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy mąki i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, na blaszce wykładamy papier do pieczenia i nakładamy ciasto. Pieczemy około 10minut, w ostatnich 2 minutach włączamy termoobieg by ładnie się zarumieniły. Gotowe placuszki podajemy z jogurtem i owocami, całość posypujemy cynamonem.


Stopień trudności: prosty

Czas przygotowania: około 20min z pieczeniem

Kaloryczność 1 placuszka z dodatkami  : 139kcal (W 74%, T 13%, B 13%)

Kaloryczność wszystkich składników:  834kcal (W 74%, T 13%, B 13%)