Omlet warzywny


Omlet znany jest na całym świecie. Uważa się, że nazwa wywodzi się z języka francuskiego, ale wzmianki o tym daniu pojawiały się już w starożytnym Rzymie. W zależności od kraju omlet występuje z różnymi dodatkami i w różnych postaciach. Może być na słodko lub słono, każdy znajdzie swój ulubiony smak. Tym razem proponuje omlet w wersji bardziej wytrawnej, z dodatkiem warzyw, mięsa i bazylii. Sycące i pyszne danie :)


Składniki:

  • 180g jajka (3 sztuki)

  • 150g kiełbasy dobrej jakości

  • 120g zielonej papryki (1 mała sztuka)

  • 200g pomidora (1 większa sztuka)

  • 90 g cebuli (1 średnia sztuka)

  • 3 łyżki mleka 2%

  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej typ 1850

  • 3 łyżeczki masła klarowanego

  • dwie gałązki bazylii świeżej

  • szczypta pieprzu czarnego

  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Kiełbasę i cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżeczce masła. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pokrojonego pomidora odsączyć z soku. Paprykę wydrążyć i pokroić w kostkę lub paski. Pomidora i paprykę podsmażyć. Listki bazylii drobno posiekać. Jajka wbić do miski, dodać mleko, mąkę i przyprawy, dokładnie roztrzepać widelcem. Następnie do masy jajecznej dodać kiełbasę z cebulą, paprykę z pomidorem i posiekaną bazylię. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wlewamy na dobrze rozgrzaną patelnie z pozostałym masłem. Smażymy na małym ogniu, po kilku minutach przekładamy na drugą stronę przy pomocy łopatek. Chwilę smażymy na drugiej stronie, po czym przekładamy na talerz. Jeśli chcesz zmniejszyć ilość tłuszczu, to omlet możesz upiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Gotowy omlet przyozdabiamy listkami bazylii.

 

Stopień trudności: średnia trudność

Czas przygotowania: około 25min

Kaloryczność w 100g omletu :125 kcal (W 17%, T 65%, B 18%)

Kaloryczność całego omletu (wszystkie podane składniki) :1020kcal (W 17%, T 65%, B 18%)