Gorzka czekolada jest doskonałym dodatkiem do owsianki. Ma wiele wartości odżywczych, wyróżnia się dużą zawartością żelaza, magnezu oraz związków fitochemicznych o działaniu antyoksydacyjnych. Czekolada poprawia humor, pomaga w myśleniu, dodaje energii oraz wzmacnia serce. Warto więc od czasu do czasu uwzględnić ją w diecie.

Składniki:
• 4 łyżki płatków owsianych
• 1 szklanka mleka 2% tł.
• 3 kostki gorzkiej czekolady 90% kakao
• 1/2 sztuki pomarańcza
• 1 średna truskawka
• 1 łyżeczka lnu
• 1 łyżeczka erytrytolu
Przepis: Mleko zagotować i dodać płatki owsiane. Przelać do miseczki, dodać len i wymieszać. Na wierzch położyć kawałki obranej pomarańczy i pokrojoną truskawkę. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać owsiankę. Do smaku można dosłodzić erytrytolem.
Kalorycznośc 1 porcji: 380 kcal
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: 15 minut