Im prościej tym lepiej, tym bardziej jeśli chodzi o sałatkę. Proste połączenie kilku składników daje niesamowity efekt smakowy, szczególnie kiedy używamy sezonowych świeżych warzyw, które mają najlepszy aromat. Propozycja szczególnie dla osób, które lubią smak czosnku, chodź oczywiście można zrobić z samym koperkiem.
Składniki na dwie porcje:
150g kalfiora (3 średnie różyczki)
100g sałaty mix lub wybranej (1/2 opakowania)
30g czerwonej cebuliu (1/2 średniej sztuki)
120g jajko (2 średnie sztuki)
pęczek koperku
80g jogurtu greckiego (4 łyżki)
10g czosnku (2 małe ząbki)
sól (szczypta)
pieprz (szczypta)
zioła prowansalskie (szczypta)
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo, najlepiej dzień wcześniej. Kalafiora gotujemy w lekko osolonej wodzie lub na parze. Cebule kroimy w cienkie plasterki. Koperek drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na talerz wykładamy umytą i osuszoną sałatę, na to kładziemy ćwiartki obranego jajka. Kolejno dokładamy cebulę i kawałki kalafiora. Z jogurtu, czosnku, koperku i przypraw przygotowujemy sos, którym polewamy całą sałatkę.
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: około 15min
Kaloryczność jednej porcji: 156kcal (W 22%, T 61%, B 27%)
Kaloryczność wszystkich składników: 312kcal (W 22%, T 61%, B 27%)