Sałatka z kalafiora i jajek z sosem czosnkowo koperkowym

Im prościej tym lepiej, tym bardziej jeśli chodzi o sałatkę. Proste połączenie kilku składników daje niesamowity efekt smakowy, szczególnie kiedy używamy sezonowych świeżych warzyw, które mają najlepszy aromat. Propozycja szczególnie dla osób, które lubią smak czosnku, chodź oczywiście można zrobić z samym koperkiem.



Składniki na dwie porcje:

  • 150g kalfiora (3 średnie różyczki)

  • 100g sałaty mix lub wybranej (1/2 opakowania)

  • 30g czerwonej cebuliu (1/2 średniej sztuki)

  • 120g jajko (2 średnie sztuki)

  • pęczek koperku

  • 80g jogurtu greckiego (4 łyżki)

  • 10g czosnku (2 małe ząbki)

  • sól (szczypta)

  • pieprz (szczypta)

  • zioła prowansalskie (szczypta)


Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo, najlepiej dzień wcześniej. Kalafiora gotujemy w lekko osolonej wodzie lub na parze. Cebule kroimy w cienkie plasterki. Koperek drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na talerz wykładamy umytą i osuszoną sałatę, na to kładziemy ćwiartki obranego jajka. Kolejno dokładamy cebulę i kawałki kalafiora. Z jogurtu, czosnku, koperku i przypraw przygotowujemy sos, którym polewamy całą sałatkę.



Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: około 15min

Kaloryczność jednej porcji:  156kcal (W 22%, T 61%, B 27%)

Kaloryczność wszystkich składników: 312kcal (W 22%, T 61%, B 27%)