Zamiast kupować naładowane nie wiadomo czym pasty, warto czasami poświęcić chwile i zrobić własną. Poniżej propozycja na pastę z ciecierzycy z dodatkiem koperku. Ciecierzyca jest dobrym źródłem białka, tiaminy, fosforu, kwasu foliowego, magnezu, żelaza i wielu innych cennych składników, warto po nią sięgać ze względu właśnie na te wartości odżywcze. Pamiętajmy, stosunek białka zwięrzęcego do roślinnego powinien wynosić 1:1, dlatego używajmy w naszej kuchni częściej roślin strączkowych będących dobrym źródłem tego składnika.
Składniki:
ciecierzycy konserwowa 170g (1 szklanka)
1 pęczek koperku
cebula 150g (1 średnia sztuka)
2 ząbki czosnku
oliwy z oliwek 60g (6 łyżek)
sól, pieprz, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Ciecierzyce należy namoczyć prze noc w wodzie. Następnego dnia odcedzamy i płuczemy, wrzucamy do garnka i zalewamy 5 szklankami wody, gotujemy około godziny. W między czasie kroimy drobno koperek i cebule. Na patelni podsmażamy lekko cebule na łyżce oliwy z oliwek. Kiedy ciecierzyca będzie już miękka odsączamy ją i wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy podsmażona cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, przyprawy i 5 łyżek oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy.
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: około 15min
Kaloryczność całej pasty: 825kcal (W 22%, T 71%, B 7%)