Spaghetti z łososiem i cukinią

Szybko, zdrowo i sycąco? nic trudnego, kilka składników i danie gotowe. Tym razem użyjemy odmiany dyni zwyczajnej, potocznie nazywaną cukinią, dostarczy nam ona wielu cennych witamin i składników mineralnych. Pełnowartościowe danie musi zawierać również białko, dodamy więc łososia wędzonego, a składnikiem węglowodanowym będzie pełnoziarnisty makaron. Produkty te w połączeniu z ziołami prowansalskimi, oliwą z oliwek, świeżą bazylią i fetą tworzą niesamowite danie o ciekawej kompozycji smaku i zapachu.

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron razowy spaghetti (1/2opakowania / 200g przed ugotowaniem)

  • Łosoś wędzony (2 opakowania/240g)

  • Cukinia (1kg po obraniu)

  • Ser feta (1/3opakowania / 80g)

  • Cebula (2 średnie sztuki / 140g)

  • Oliwa z oliwek (3 łyżki / 30g)

  • Zioła prowansalskie (2 łyżeczki)

  • Pieprz (szczypta)

  • Sól (szczypta, tylko do ugotowania makaronu)

  • Bazylia świeża lub suszona

 

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Do garnka wlać oliwę z oliwek i dodać pokrojona drobno cebule, podsmażyć. Kiedy cebula lekko się zarumieni dodać pokrojoną w kostkę cukinie. Do garnka wlać trochę wody i dusić pod przykryciem, aż cukinia będzie miękka. Łososia pokroić drobno, kiedy cukinia będzie już gotowa zdjąć garnek z ognia, dodać łososia, zioła, posiekaną bazylie. Wymieszać dokładnie, następnie nałożyć na talerz z makaronem. Na wierzch posypać rozdrobniony ser feta.

 

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: około 15min

Kaloryczność wszystkich składników:  1750kcal (W 41%, T 34%, B 25%)

Kaloryczność jednej porcji: 438kcal (W 41%, T 34%, B 25%)