Szybko, zdrowo i sycąco? nic trudnego, kilka składników i danie gotowe. Tym razem użyjemy odmiany dyni zwyczajnej, potocznie nazywaną cukinią, dostarczy nam ona wielu cennych witamin i składników mineralnych. Pełnowartościowe danie musi zawierać również białko, dodamy więc łososia wędzonego, a składnikiem węglowodanowym będzie pełnoziarnisty makaron. Produkty te w połączeniu z ziołami prowansalskimi, oliwą z oliwek, świeżą bazylią i fetą tworzą niesamowite danie o ciekawej kompozycji smaku i zapachu.
Składniki na 4 porcje:
Makaron razowy spaghetti (1/2opakowania / 200g przed ugotowaniem)
Łosoś wędzony (2 opakowania/240g)
Cukinia (1kg po obraniu)
Ser feta (1/3opakowania / 80g)
Cebula (2 średnie sztuki / 140g)
Oliwa z oliwek (3 łyżki / 30g)
Zioła prowansalskie (2 łyżeczki)
Pieprz (szczypta)
Sól (szczypta, tylko do ugotowania makaronu)
Bazylia świeża lub suszona
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Do garnka wlać oliwę z oliwek i dodać pokrojona drobno cebule, podsmażyć. Kiedy cebula lekko się zarumieni dodać pokrojoną w kostkę cukinie. Do garnka wlać trochę wody i dusić pod przykryciem, aż cukinia będzie miękka. Łososia pokroić drobno, kiedy cukinia będzie już gotowa zdjąć garnek z ognia, dodać łososia, zioła, posiekaną bazylie. Wymieszać dokładnie, następnie nałożyć na talerz z makaronem. Na wierzch posypać rozdrobniony ser feta.
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: około 15min
Kaloryczność wszystkich składników: 1750kcal (W 41%, T 34%, B 25%)
Kaloryczność jednej porcji: 438kcal (W 41%, T 34%, B 25%)