Owocowy deser z kuskusem

Szybki deser bez pieczenia, który zasmakuje każdemu dziecku. Tworząc kilka warstw, na pewno przyciągniesz uwagę każdego niejadka, a dzięki możliwości modyfikowania poszczególnych składników dostosuje indywidualnie smak takiej przekąski. Jak każde danie deser również powinien pięknie wyglądać, dlatego nie zapominaj o dodaniu mięty, małego ciasteczka lub kostki czekolady, które na pewno przyciągną uwagę. Przepisy tego typu dobrze jest zrobić w małych słoiczkach, najlepiej 120ml, ale można kupić również plastikowe pojemniczki. Pozwól by Twoje dziecko samo stworzyło taki deser. Na warsztatach kulinarnych, jakie miałem okazje poprowadzić na półkoloniach sportowych organizowanych przez Stowarzyszenie Satori, w powiecie Złotowskim, deser ten wykonało ponad 600 dzieci w wieku 7-11 lat, z czego zdecydowana większość zjadał zawartość słoiczka do samego końca.

Składniki na 8 porcji:

  • kasza kuskus 50g (1/2 woreczka)

  • jabłko 160g (1 średnia sztuka)

  • dżem porzeczkowy niskosłodzony 200g (8 łyżek)

  • jogurt naturalny gęsty 320g (16 łyżek)

  • erytrytol 40g (5 łyżeczek)

  • cynamon 2g (szczypta)

  • nasiona chia 20g (4 łyżeczki)

  • mięta (pare listków)

  • boróka amerykańska 50g (około 40szt)

  • ciasteczko 20g (8 małych sztuk)


Sposób przygotowania:

Kaszę kuskus zalewamy gorącą wodą (delikatnie powyżej powierzchni kaszy) i odstawiamy na parę minut od czasu do czasu mieszając. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, czym drobniej tym lepiej. Do słoiczka lub małego pucharka wsypujemy płaską łyżeczkę erytrytolu, szczyptę cynamonu i dodajemy pokrojone jabłko, dokładnie mieszamy i formujemy pierwszą warstwę deseru. Następnie dodajemy dwie płaskie łyżki kaszy kuskus, lekko ją uklepując, formując w ten sposób kolejną warstwę. Na kasze kuskus dodajemy dużą łyżkę dżemu (najlepiej jakiegoś kwaśnego, niskosłodzonego), delikatnie rozsmarowujemy na kaszy. Kolejnym składnikiem, jaki dodajemy, są dwie płaskie łyżki gęstego jogurtu, wierzch posypujemy nasionkami chia, dodajemy parę borówek i przyozdabiamy listkami mięty. Można dodać kostkę czekolady lub małe ciasteczko.


Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: około 20min

Kaloryczność wszystkich składników:  829kcal (W 74%, T 17%, B 9%)

Kaloryczność jednego deseru:  207kcal (W 74%, T 17%, B 9%)


Pobierz przepis w pdf