Tabbouleh to lekka sałatka wywodząca się z Libanu, oczywiście jest ona popularna również w innych krajach bliskiego wschodu, a także w europie. Istnieje wiele odmian tej sałatki, której charakterystyczną cechą jest duża ilość najlepiej świeżej natki pietruszki, mięty i kaszy bulgur (opcjonalnie kuskus, w przepisie użyliśmy właśnie tej). Sałatka ze względu na swoją prostotę i orzeźwiający smak jest idealna w sumie na każdą porę dnia i do każdego posiłku. Przygotowuje się ją naprawdę szybko, dlatego warto poświęcić dodatkową minutę, by drobno pokroić wszystkie składniki, pozwoli to wydobyć pełen aromat naszej sałatki.
Składniki:
kuskus 50g (1/2 woreczka)
pomidor 170g (1 średnia sztuka)
ogórek gruntowy 60g (1 średnia sztuka)
papryka czerwona 120g (1/2 średniej sztuki)
cebula 60g (1/2 średniej sztuki)
natki pietruszki 60g (pęczek)
mięta (15 listków)
cytryna (1 łyżka)
oliwa z oliwek 20g (2 łyżki)
sól (szczypta)
pieprz (szczypta)
Sposób przygotowania:
Kuskus umieszczamy w dużej misce i zalewamy wrzątkiem, tak by przykryć całą kaszę. Zostawiamy na kilka minut, aż wchłonie całą wodę, następnie odstawiamy do przestudzenia. Pomidora i ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę razem z czerwoną papryką i cebulą. Natkę pietruszki i miętę siekamy. Wszystkie składniki łączy w misce i dokładnie mieszamy.
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: około 15min
Kaloryczność całej porcji: 510kcal (W 49%, T 39%, B 11%)