W zależności od sposobu przygotowania ciasto to możemy podzielić na serniki pieczone, gotowane oraz serniki wykonane na zimno. Najpopularniejsze u nas odmiany, to tradycyjny sernik krakowski, sernik wiedeński, sernik królewski oraz sernik na zimno. Ciasta te w zależności od rodzaju i dodanych składników potrafią mieć od 120 do nawet 500kcal w 100g gotowego wyrobu. Ze względu na to, że głównym składnikiem jest nabiał , znajdziemy tu sporą ilością białka, nawet 15g na 100g produktu. Ponadto w mniejszych lub wiekszych ilościach pojawiają się witaminy z grupy B, A i D. Pierwsze wzmianki o serniku można znaleźć już w starożytnej Grecji, gdzie serwowano ten deser zwycięzca igrzysk olimpijskich. Poniżej niskokaloryczna wersja sernika z owocami i czekoladą. Jeśli podoba ci się ten przepis, to udostępnij go na swoich social mediach.
Składniki na 12 porcji:
ser twarogowy półtłusty 500g (porcja)
jogurt pitny skyr 500g (2 szklanki)
jajka 200g (4 sztuki)
erytrytol 100g (porcja)
budyń waniliowy bez cukru 70g (2 opakowania)
czekolada gorzka 12g (4 kostki)
borówka amerykańska 80g (1/2 szklanki)
żelatyna 10g (1 łyżka)
woda 50g
Sposób przygotowania:
Jajka rozdzielic na żółtka i białka. Żółtka dokładnie zmiksować z twarogiem i erytrytolem. Dodać jogurt i budyń, ponownie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubić na sztywno i delikarnie mieszając dodać do masy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 30-40 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch udekorować startą czekoladą. Żelatynę rozrobić z wodą i dokładnie wymieszać z borówkami, które następnie rozkładamy na wierzchu sernika. Odstawiamy do lodówki na na 1h.
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: około 60min
Kaloryczność wszystkich składników: kcal 1683 (W 43%, T 25%, B 32%) (W 226g, T 58g, B 167g)
Kaloryczność jednej porcji: 140kcal (W 44%, T 45%, B 11%) (W 19g, T 5g, B 14g)