Sernik z borówkami

W zależności od sposobu przygotowania ciasto to możemy podzielić na serniki pieczone, gotowane oraz serniki wykonane na zimno. Najpopularniejsze u nas odmiany, to tradycyjny sernik krakowski, sernik wiedeński, sernik królewski oraz sernik na zimno. Ciasta te w zależności od rodzaju i dodanych składników potrafią mieć od 120 do nawet 500kcal w 100g gotowego wyrobu. Ze względu na to, że głównym składnikiem jest  nabiał , znajdziemy tu sporą ilością białka, nawet 15g na 100g produktu. Ponadto w mniejszych lub wiekszych ilościach pojawiają się witaminy z grupy B, A i D. Pierwsze wzmianki o serniku można znaleźć już w starożytnej Grecji, gdzie serwowano ten deser zwycięzca igrzysk olimpijskich. Poniżej niskokaloryczna wersja sernika z owocami i czekoladą. Jeśli podoba ci się ten przepis, to udostępnij go na swoich social mediach.

Sernik z borówkami

Składniki na 12 porcji:

  • ser twarogowy półtłusty 500g (porcja)

  • jogurt pitny skyr  500g (2 szklanki)

  • jajka 200g (4 sztuki)

  • erytrytol 100g (porcja)

  • budyń waniliowy bez cukru 70g (2 opakowania)

  • czekolada gorzka 12g (4 kostki)

  • borówka amerykańska 80g (1/2 szklanki)

  • żelatyna 10g (1 łyżka)

  • woda 50g


Sposób przygotowania:

Jajka rozdzielic na żółtka i białka. Żółtka dokładnie zmiksować z twarogiem i erytrytolem. Dodać jogurt i budyń, ponownie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubić na sztywno i delikarnie mieszając dodać do masy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 30-40 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch udekorować startą czekoladą. Żelatynę rozrobić z wodą i dokładnie wymieszać z borówkami, które następnie rozkładamy na wierzchu sernika. Odstawiamy do lodówki na na 1h.


Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: około 60min

Kaloryczność wszystkich składników:  kcal 1683 (W 43%, T 25%, B 32%) (W 226g, T 58g, B 167g)

Kaloryczność jednej porcji: 140kcal (W 44%, T 45%, B 11%) (W 19g, T 5g, B 14g)