Sałatka z granatem, serem śródziemnomorskim i pomarańczą

Jedna porcja tej pysznej sałatki pokrywa zapotrzebowanie na witaminę C i K w 100%. Obfituje ona również w takie składniki mineralne jak żelazo, cynk, fosfor czy miedź. Zawiera sporo antyoksydantów i błonnika. Prosty przepis na bardzo odżywczy posiłek o silnych właściwościach antynowotworowych, hipolipemicznych czy przeciwzapalnych. Pysznie, zdrowo, kolorowo :)


Składniki na 4 porcje:

  • pomarańcza 600g (2 średnie sztuki)

  • granat 180g (1 średnia sztuka)

  • ser typu śródziemnomorskiego w zalewie ziołowej, np. APETINA 100g (1 opakowanie)

  • pomidorki koktajlowe 200g (10 średnich sztuk)

  • mix sałat 160g (opakowanie)

  • cebula czerwona 60g (1 mała sztuka)

  • oregano (szczypta)

  • cytryna sok 20g (2 łyżki)

  • miód 25g (1 łyżka)

  • oliwa z oliwek 40g (4 łyżki)

  • sól (szczypta)


Sposób przygotowania:

Pomarańcze obieramy, usuwając dokładnie białą skórkę. Wykrajamy z nich cząstki. Na dużym półmisku układamy pomarańczę, przekrojone na pół pomidorki oraz ser, sałatę - w kawałki i cebulę - w cienkie piórka. Całość posypujemy ziołami. Do miski wlewamy odrobinę soku z pomarańczy. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Przyprawiamy i mieszamy dokładnie. Cały czas mieszając, stopniowo wlewamy oliwę, by powstała jednorodna, gładka emulsja. Wciąż mieszając, dodajemy miód. Powstałym sosem polewamy sałatkę, całość posypujemy ziarenkami granatu


Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: około 20min

Kaloryczność jednej porcji:  293kcal (W 37%, T 54%, B 9%)

Kaloryczność wszystkich składników:  1172kcal (W 37%, T 54%, B 9%)