Zupa meksykańska z wołowiną

Dość popularna zupa, ale nie mogło jej zabraknąć również na naszej stronie. W miarę szybka w przygotowaniu. Dużo treściwych składników, dzięki czemu mocno syci. Poniższy przepis zawiera papryczkę chili i przyprawę do dań meksykańskich, przez co mamy iście meksykański klimat :) ale można ją wykonać również w wersji łagodniejszej, z samymi słodkimi paprykami bez ostrej przyprawy meksykańskiej.


Składniki na 4 porcje:

• wołowina mielona 200g (opakowanie)

• ziemniak 260g (4 sztuki)

• marchew 280 (2 średnie sztuki)

• fasola czerwona konserwowa 400g (1 puszka)

• kukurydza konserwowa 200g (1 puszka)

• papryka czerwona 180g (1 średnia sztuka)

• papryka zielona 180g (1 średnia sztuka)

• papryka chili 50g (1 średnia sztuka)

• oliwa z oliwek 20g (2 łyżki)

• cebula 150g (1 średnia sztuka)

• czosnek 20g (4 ząbki)

• pieprz czarny mielony (szczypta)

• sól (szczypta)

• przyprawa do dań meksykańskich (szczypta)

• koncentrat pomidorowy 40g (1 mały słoiczek)

• natka pietruszki 20g (1 pęczek)




Przepis: Cebulę obrać i posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.  Marchew i ziemniaki obrać, marchew zetrzeć na tarce, a ziemniaki pokroić w kostkę. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę z czosnkiem, chwilę podsmażyć dodać mięso i marchewkę. Smażyć około 10 minut, mieszając. Następnie przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody, zagotować i dodać ziemniaki, paprykę, fasolkę, kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy. Gotować około 30 minut na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Po nałożeniu na talerz posypać posiekaną natką pietruszki.



Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: około 45min..

Kaloryczność jednej porcji:  395cal (W 52%, T 23%, B 25%)

Kaloryczność wszystkich składników:  1579kcal (W 52%, T 23%, B 25%)