Grzanki z pastą z awokado i suszonych pomidorów z dodatkiem wędzonego łososia

Grzanki są ciekawą alternatywą dla zwykłych kanapek. Opiekany chleb z różnymi dodatkami to świetny pomysł zarówno na śniadanie, jak i kolacje. Najczęściej grzanki okładamy wędliną i serem, ale chrupiące kromki chleba również świetnie smakuje z różnymi pastami, poniżej jedna z takim przepysznych propozycja na bazie awokado i suszonych pomidorów z plastrem pysznego wędzonego łososia. Warto wspomnieć, że zarówno awokado, jak i łosoś, to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy tu również sporo potasu, miedzi, fosforu, magnezu, żelaza, a także witaminy C, A i E, które jak wiadomo, mają silne działanie antyoksydacyjne. Przepis nie wymaga wiele pracy, w kilka minut mamy pyszną kolację.

Składniki:

  • chleb żytni 60g (2 kromki)

  • awokado 70g (1/2 sztuki)

  • pomidory suszone z ziołami  w oliwie 20g (2 sztuki)

  • łosoś wędzony 50g

  • czosnek 3g (1 mały ząbek)

  • natka pietruszki 2g  (1 łyżeczka)

  • sok z cytryny (1 łyżeczka)

  • pieprz (szczypta)

  • sól (szczypta)


Sposób przygotowania:

Awokado obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Do pojemnika od blendera wrzucamy awokado, suszone pomidory, czosnek, sok z cytryny i przyprawy, blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Natkę pietruszki drobno kroimy. Pieczywo opiekamy w tosterze lub piekarniku i smarujemy pastą, na wierzch  kładziemy kawałki łososia i posiekaną natkę pietruszki.


Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: około 10min

Kaloryczność całej porcji:  386kcal (W 40%, T 41%, B 19%)