Grzanki są ciekawą alternatywą dla zwykłych kanapek. Opiekany chleb z różnymi dodatkami to świetny pomysł zarówno na śniadanie, jak i kolacje. Najczęściej grzanki okładamy wędliną i serem, ale chrupiące kromki chleba również świetnie smakuje z różnymi pastami, poniżej jedna z takim przepysznych propozycja na bazie awokado i suszonych pomidorów z plastrem pysznego wędzonego łososia. Warto wspomnieć, że zarówno awokado, jak i łosoś, to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy tu również sporo potasu, miedzi, fosforu, magnezu, żelaza, a także witaminy C, A i E, które jak wiadomo, mają silne działanie antyoksydacyjne. Przepis nie wymaga wiele pracy, w kilka minut mamy pyszną kolację.

Składniki:
chleb żytni 60g (2 kromki)
awokado 70g (1/2 sztuki)
pomidory suszone z ziołami w oliwie 20g (2 sztuki)
łosoś wędzony 50g
czosnek 3g (1 mały ząbek)
natka pietruszki 2g (1 łyżeczka)
sok z cytryny (1 łyżeczka)
pieprz (szczypta)
sól (szczypta)
Sposób przygotowania:
Awokado obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Do pojemnika od blendera wrzucamy awokado, suszone pomidory, czosnek, sok z cytryny i przyprawy, blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Natkę pietruszki drobno kroimy. Pieczywo opiekamy w tosterze lub piekarniku i smarujemy pastą, na wierzch kładziemy kawałki łososia i posiekaną natkę pietruszki.
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: około 10min
Kaloryczność całej porcji: 386kcal (W 40%, T 41%, B 19%)