"Smalec" wegański to bardzo smaczna i prosta pasta warzywna. Choć nie ma w niej nawet grama tłuszczu zwierzęcego, to swoją nazwę zawdzięcza konsystencji i wyglądowi łudząco podobnemu do prawdziwego smalcu, a dobrze przyprawiona potrafi zmylić również smakiem. Jeśli nie wierzysz, to zrób prosty test, przygotuj pastę zgodnie z przepisem, pokaż i daj spróbować rodzinie lub znajomym, nie mówiąc z czego jest ona zrobiona. Gwarantuję, że większość osób będzie miło zaskoczonych smakiem i konsystencja, a u niektórych może i pojawi się ona jako stała propozycja w menu.
Składniki:
fasola biała 240g (puszka 400g/po odsączeniu 240g)
jabłko 150g (1 średnia sztuka)
cebula 100g (1 średnia sztuka)
lubczyk (1/2 łyżeczki)
majeranek (1/2 łyżeczki)
jałowiec owoc (3 sztuki)
goździki (3 sztuki)
liść laurowy (2 liście)
olej kokosowy 30g (3 płaskie łyżki)
sól (szczypta)
pieprz (szczypta)
Sposób przygotowania:
Cebulę posiekać, jabłko obrać i pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni i dodać posiekaną cebulkę oraz jabłko wraz z owocem jałowca, goździkami i liśćmi laurowymi. Smażyć na małym ogniu aż cebula będzie złota a jabłka będą miękkie. Fasolę odcedzić, opłukać i zmiksować przy pomocy blendera razem z majerankiem, lubczykiem, pieprzem, solą i odrobiną zimnej wody, odstawić. Z podsmażonej cebuli i jabłka pozbywamy sie przypraw. Pozostałą część dodać do zmiksowanej fasoli, jeszcze raz delikatnie wszystko zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem pastę najlepiej schłodzić.
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: około 20min
Kaloryczność całej pasty: 831kcal (W 48%, T 35%, B 16%)