Sałatka z serem halloumi i nutą pomarańczy

Ser halloumi jest serem podpuszczkowym wytwarzanym ze świeżego mleka owczego, koziego lub ich mieszaniny, może zawierać również mleko krowie, przy produkcji używa się także świeżych lub suszonych liści mięty oraz soli. Jest to ser, który świetnie smakuje zarówno na słono, jak i słodko, dzięki czemu może stanowić podstawę wielu dań. Można go spożywać na surowo, ale najlepiej smakuje grillowany lub smażony. Ser ten pochodzi z Cypru, gdzie również hoduje się bardzo słodkie pomarańcze, kiedy połączymy te dwa składniki, a do tego dołożymy słodkie truskawkowe pomidorki koktajlowe oraz mix sałat, to powstanie nam pyszna sałatka w klimacie słonecznego lata.

Składniki:

  • ser halloumi 100g (1/2 opakowania)

  • mix sałat 100g (1 opakowanie)

  • pomidorki koktajlowe 70g (w zalezności od wielkości 5-8szt.)

  • pomarańcza miąższ 100g (1 średnia sztuka)

  • oliwa z oliwek 20g (2 łyżki)

  • orzechy włoskie 15g (3 sztuki)

  • sok z cytryny (1 łyżeczka)

  • sól (szczypta)

  • pieprz (szczypta)

  • erytrytol 5 g (1 płaska łyżeczka)


Sposób przygotowania:

Ser pociąć na plastry i grillować  z obu stron na rozgrzanej patelni lub ruszcie do uzyskania złotego koloru. Pomarańczę obrać, wyciąć sam miąższ. Sok z cytryny, oliwę, erytrytol, sól i dużą szczyptą świeżo mielonego pieprzu dokładnie wymieszać ze sobą. Pomidorki przeciąć na pół. Na talerzu ułożyć liście sałaty. Na nich rozrzucić przekrojone pomidorki oraz cząstki pomarańczy. Sałatę polać sosem. Posypać rozdrobnionymi prażonymi orzechami włoskimi. Na wierzchu ułożyć grillowany ser, można pokroić w kostki.


Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: około 15min

Kaloryczność sałatki:  676kcal (W 15%, T 68%, B 17%)