Sałatka tabbouleh

Tabbouleh to lekka sałatka wywodząca się z Libanu, oczywiście jest ona popularna również w innych krajach bliskiego wschodu, a także w europie. Istnieje wiele odmian tej sałatki, której charakterystyczną cechą jest duża ilość najlepiej świeżej natki pietruszki, mięty i kaszy bulgur (opcjonalnie kuskus, w przepisie użyliśmy właśnie tej). Sałatka ze względu na swoją prostotę i orzeźwiający smak jest idealna w sumie na każdą porę dnia i do każdego posiłku. Przygotowuje się ją naprawdę szybko, dlatego warto poświęcić dodatkową minutę, by drobno pokroić wszystkie składniki, pozwoli to wydobyć pełen aromat naszej sałatki.

Składniki:

  • kuskus 50g (1/2 woreczka)

  • pomidor 170g (1 średnia sztuka)

  • ogórek gruntowy 60g (1 średnia sztuka)

  • papryka czerwona 120g (1/2 średniej sztuki)

  • cebula 60g (1/2 średniej sztuki)

  • natki pietruszki 60g (pęczek)

  • mięta (15 listków)

  • cytryna (1 łyżka)

  • oliwa z oliwek 20g (2 łyżki)

  • sól (szczypta)

  • pieprz (szczypta)


Sposób przygotowania:

Kuskus umieszczamy w dużej misce i zalewamy wrzątkiem, tak by przykryć całą kaszę. Zostawiamy na kilka minut, aż wchłonie całą wodę, następnie odstawiamy do przestudzenia. Pomidora i ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę razem z czerwoną papryką i cebulą. Natkę pietruszki i miętę siekamy. Wszystkie składniki łączy w misce i dokładnie mieszamy.


Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: około 15min

Kaloryczność całej porcji:  510kcal (W 49%, T 39%, B 11%)