Warsztaty kulinarne z dietetykiem

W lipcu i sierpniu mieliśmy przyjemność poprowadzić warsztaty kulinarne na półkoloniach sportowych organizowanych przez stowarzyszenie Satori. Półkolonie odbywały się w Złotowie, Krajence, Zakrzewie, Świętej i Lipce. W warsztatach wzięło udział ponad 120 osób w wieku od 6 do 13 lat. Uczestnicy mieli za zadanie pod okiem dietetyka przygotować dwa pyszne posiłki. Przepisy były dostosowane do wieku danej grupy, przygotowywaliśmy sałatkę/surówkę i jako drugi przepis coś deserowego. Największym zaskoczeniem smakowym dla uczestników były kulki mocy (przepis znajdziecie tutaj), gdzie mimo braku cukru w składnikach okazywały się one bardzo słodkie i sycące. Oczywiście zajęcia kulinarne były tylko jedną z wielu atrakcji, jakie przygotowali organizatorzy, aktywność na półkoloniach była podstawą zajęć.

Głównym celem warsztatów jest pokazania najmłodszym, że można jeść zdrowo i smacznie. Odzew rodziców z prośbą o przepisy był tak duży, że cel tych zajęć został zrealizowany w 100%. Obecnie problem nadwagi u dzieci jest tak duży, że edukacja żywieniowa i zajęcia sportowe powinny być priorytetem w walce z epidemią nadwagi i otyłości w tej grupie wiekowej.