Bigos z cukinii i kurczaka

Tradycyjne polskie danie, głównie robione u nas na bazie kapusty kiszonej z dodatkiem mięsa i przypraw. Nie wszyscy jednak wiedzą, że bigos w swoich początkach był robiony głównie z siekanego mięsa, dopiero później zaczęto dodawać tańszych składników jak kapusta czy inne powszechnie występujące warzywa. Danie w zależności od regionu europy występuję z różnymi dodatkami, zmieniają się również główne składniki, np. zamiast kapusty użyta jest cukinia. Nasz tradycyjny bigos (z mięsem i kiszoną kapustą) zawiera około 150kcal/100g, ale to uzależnione jest od rodzaju i ilości mięsa. Danie ze względu na składniki jest niestety ciężkostrawne (kapusta i grzyby), więc jeśli masz problemy z przewodem pokarmowym, to nie jest to posiłek dla Ciebie. Możesz jednak spróbować naszej lżejsze wersji z cukinią, która jest równie pyszna co tradycyjna wersja.

Bigos z cukinii i kurczaka

Składniki na 2 porcje:

  • cukinia 600g (2 średnie sztuki)

  • filet z kurczaka 300g (1 większy filet)

  • cebula 160g (2 średnie sztuki)

  • koncentrat pomidorowy 20g (3 łyżeczki)

  • oliwa z oliwek 20g (2 łyżki)

  • majeranek (szczypta)

  • pieprz (szczypta)

  • sól (szczypta)

  • przyprawa do kurczaka  (szczypta)

  • natka pietruszki (pęczek)

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, cebulę posiekać również w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej delikatnie cebulą a następnie dodać mięso i przyprawę do kurczaka. Cukinię pokroić w plasterki a następnie w paski. Do garnka wlać trochę wody, dodać cukinię i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż cukinia będzie miękka. Następnie odcedzić nadmiar wody, dodać przecier pomidorowy, mięso z cebulą i dokładnie wymieszać i dusić jeszcze prze chwilę. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Natkę pietruszki drobno posiekać i posypać danie po nałożeniu na talerz.


Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: około 20min

Kaloryczność wszystkich składników:  650kcal (W 18%, T 35%, B 46%)

Kaloryczność jednej porcji: 325kcal (W 18%, T 35%, B 46%)