Tym razem włoskie klimaty, danie chyba dobrze wszystkim znane. Talerz cienkiego, długiego makaronu podany z aromatycznym sosem. Ze względu na sos wyróżniamy wiele odmian tego posiłku, poniżej najbardziej popularne:
- spaghetti carbonara
- spaghetti bolognese
- spaghetti alla putanesca
- spaghetti aglio e olio
- spaghetti napoli
ponadto występuje wiele modyfikacji powyższych przykładów.
Spaghetti wydaje się dość kalorycznym daniem i faktycznie np. carbonara potrafi dostarczyć w porcji nawet 800kcal. Można jednak wybrać te mniej kaloryczne, jak np. proste napoli (bez mozzarelli i klopsików), które w porcji będzie zawierać około 250kcal. Nie patrzmy jednak teraz na kaloryczność, tylko na właściwości prozdrowotne tego dania, a tu warto zwrócić uwagę przede wszystkim na likopen, który występuje w pomidorach, szczególnie tych poddanych obróbce. Związek ten jest silnym antyoksydantem, przy regularnym spożyciu może korzystnie wpłynąć na profilaktykę nowotworów. Nie zapominajmy również o bazylii która wpływa na układ pokarmowy i nerwowy. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne.
Składniki na 4 porcje:
makaron spaghetti 200g (porcja)
passata pomidorowa 500g (mały kartonik)
cebula 160g (2 średnie sztuki)
czosnek 10g (2 ząbki)
wieprzowina łopatka mięso mielone 200g (porcja)
mozzarella mini 150g (opakowaniebez zalewy)
pomidorki koktajlowe 100g (10 sztuk)
jajko 60g (1 sztuka)
mąka pszena 50g (porcja)
świeża bazylia (parę gałązek)
pieprz (szczypta)
sól (szczypta)
oregano suszone (szczypta)
bazylia suszona (szczypta)
przyprawa do mięsa (szczypta)
masło klarowane 10g (1 łyżka)
woda 750ml
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, należy ugotować al dente. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i całość podsmażamy na maśle klarowanym, do zarumienia cebuli. Do mięsa dodajemy przyprawę do mięsa mielonego i jajko, dokładnie mieszamy i formujemy małe pulpeciku. Do garnka wlewamy passate i wodę, doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy przyprawy, podsmażoną cebulę i czosnek oraz pulpeciki, wcześniej obtoczone w mące. Wszystko gotujemy około 15-20minut, w zależności od wielkości pulpecików. Na talerz nakładamy makaron, sos z pulpecikami, kulki mozzarelli, pomidorki koktajlowe, całość posypujemy posiekanymi listkami bazylii.
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: około 30min
Kaloryczność wszystkich składników: 2053kcal (W 24%, T 32%, B 43%)
Kaloryczność jednej porcji: 513kcal (W 24%, T 32%, B 43%)