Spaghetti napoli z klopsikami i mozzarellą

Tym razem włoskie klimaty, danie chyba dobrze wszystkim znane. Talerz cienkiego, długiego makaronu podany z aromatycznym sosem. Ze względu na sos wyróżniamy wiele odmian tego posiłku, poniżej najbardziej popularne:

- spaghetti carbonara

- spaghetti bolognese

- spaghetti alla putanesca

- spaghetti aglio e olio

- spaghetti napoli

ponadto występuje wiele modyfikacji powyższych przykładów.

Spaghetti wydaje się dość kalorycznym daniem i faktycznie np. carbonara potrafi dostarczyć w porcji nawet 800kcal. Można jednak wybrać te mniej kaloryczne, jak np. proste napoli (bez mozzarelli i klopsików), które w porcji będzie zawierać około 250kcal. Nie patrzmy jednak teraz na kaloryczność, tylko na właściwości prozdrowotne tego dania, a tu warto zwrócić uwagę przede wszystkim na likopen, który występuje w pomidorach, szczególnie tych poddanych obróbce. Związek ten jest silnym antyoksydantem, przy regularnym spożyciu może korzystnie wpłynąć na profilaktykę nowotworów. Nie zapominajmy również o bazylii która wpływa na układ pokarmowy i nerwowy. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne.

Spaghetti napoli

Spaghetti napoli z klopsikami i mozzarellą.

Składniki na 4 porcje:

  • makaron spaghetti 200g (porcja)

  • passata pomidorowa 500g (mały kartonik)

  • cebula 160g (2 średnie sztuki)

  • czosnek 10g (2 ząbki)

  • wieprzowina łopatka mięso mielone 200g (porcja)

  • mozzarella mini 150g (opakowaniebez zalewy)

  • pomidorki koktajlowe 100g (10 sztuk)

  • jajko 60g (1 sztuka)

  • mąka pszena 50g (porcja)

  • świeża bazylia (parę gałązek)

  • pieprz (szczypta)

  • sól (szczypta)

  • oregano suszone (szczypta)

  • bazylia suszona (szczypta)

  • przyprawa do mięsa  (szczypta)

  • masło klarowane 10g (1 łyżka)

  • woda 750ml


Sposób przygotowania:

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, należy ugotować al dente. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i całość podsmażamy na maśle klarowanym, do zarumienia cebuli. Do mięsa dodajemy przyprawę do mięsa mielonego i jajko, dokładnie mieszamy i formujemy małe pulpeciku. Do garnka wlewamy passate i wodę, doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy przyprawy, podsmażoną cebulę i czosnek oraz pulpeciki, wcześniej obtoczone w mące. Wszystko gotujemy około 15-20minut, w zależności od wielkości pulpecików. Na talerz nakładamy makaron, sos z pulpecikami, kulki mozzarelli, pomidorki koktajlowe, całość posypujemy posiekanymi listkami bazylii.


Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: około 30min

Kaloryczność wszystkich składników:  2053kcal (W 24%, T 32%, B 43%)

Kaloryczność jednej porcji: 513kcal (W 24%, T 32%, B 43%)