Tylko sześć produktów a ogromna ilość witamin, składników mineralnych i związków fitochemicznych. W tym niepozornym koktajlu znajdziemy sporo witaminy K, A czy z grupy B, a także takie składniki mineralnych jak mangan, miedź czy magnez. Ponadto koktajl jest niskokaloryczny, szklanka ma około 200kcal. Natomiast dodatek miodu i imbiru dobrze wpływa na odporność. Nie zapominajmy również o pozostałych prozdrowotnych właściwościach, głównie buraka, zawarty w nim czerwony barwnik (betanina) jest silnym antyoksydantem. Buraki zawierają również azotany, które mają dobry wpływ na układ krwionośny, poprawiają naszą wydolność. Choć buraki nie zawierają większych ilości żelaza, to zawarte w nich składniki mają korzystny wpływ na procesy krwiotwórcze. Warto więc wykorzystywać to warzywo nie tylko do obiadu.
Składniki na 2 porcje:
napój owsiany 400ml
burak 120g (1 średnia sztuka)
banan 120g (1 średnia sztuka)
migdały 15g (1 łyżeczka)
imbir świeży 5g (1 łyżeczka)
miód (1 łyżeczka)
Sposób przygotowania:
Buraka kupić ugotowanego lub jeśli mamy świeżego to ugotować wodzie. Po ugotowaniu pokroić na mniejsze kawałki. Banana pokroić w plasterki. Imbir zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wrzucić do pojemnika blendera i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: około 10min
Kaloryczność wszystkich składników: 450kcal (W 61%, T 27%, B 12%)
Kaloryczność jednej porcji: 225kcal (W 61%, T 27%, B 12%)