Złote mleko

Napój o silnych właściwościach przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych, wspierający układ odpornościowy i prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Ponadto ma wpływ na regulacje glukozy, ciśnienia czy poziomu cholesterolu. Zakres działania tego napoju jest tak szeroki, że ciężko jest to opisać w dwóch zdaniach, należałoby przedstawić każdy ze składników osobno by pokazać potencja prozdrowotny tego koktajlu . Przyprawy i zioła są pełne związków o pozytywnym działaniu na nasze zdrowie, "złote mleko" to właśnie mieszanka kilku przypraw wzajemnie uzupełniających swoje właściwości a nawet wspierające się na wzajem. Pijąc regularnie 2-3 razy w tygodniu wspomożesz naturalnie swój organizm.


Składniki na 4 porcje:

  • napój migdałowy 600ml

  • olej kokosowy 15g (1 płaska łyżka)

  • kurkuma 10g (2 łyżeczki)

  • cynamon 5g (1 łyżeczka)

  • imbir mielony 3g (1/2 łyżeczki)

  • kardamon 3g (1/2 łyżeczki)

  • pieprz 0,1g (szczypta)

  • miód 30g (4 czubate łyżeczki)

  • gwiazdki anyżu


Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy napój migdałowy, dodajemy olej, kurkumę, cynamon, imbir, kardamon, pieprz. Całość doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na chwile i dodajemy miód, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się miodu. Napój przelewamy do filiżanek, przyozdabiamy gwiazdką anyżu.


Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: około 10min

Kaloryczność wszystkich składników:  409kcal (W 47%, T 48%, B 4%)

Kaloryczność jednej porcji:  102kcal (W 47%, T 48%, B 4%)