Pieczone placki ziemniaczane z sosem ziołowo czosnkowym i buraczkami

Polska kuchnia choć smaczna to do niskokalorycznych i lekkostrawnych nie należy. Czasami wystarczy jednak wprowadzić kilka zmian, by poprawić jakość dania. Dlatego tym razem propozycja pieczonych placków ziemniaczanych. Przepis na pieczone placki ziemniaczane poza obróbką kulinarną niczym się nierożni od standardowego przepisu, zamiast smażyć na tłuszczu po prostu pieczemy je w piekarniku na papierze do pieczenia. Warto również zwrócić uwagę, że same ziemniaki są niskokaloryczne (80kcal/100g), zawierają cenne witaminy (C, z grupy B, A, PP) i składniki mineralne (potas, magnez), warto je uwzględniać w naszej diecie. Ze względu na obecną modę na diety keto i niskowęglowodanowe, zauważalne jest znaczące ograniczenie spożycia tego warzywa. Ograniczać trzeba, ale węglowodany w postaci słodyczy i słodkich napojów, a nie warzyw. Oczywiście sposób obróbki kulinarnej też ma znaczenie, dlatego smażone placki ziemniaczane mają sporo kalorii, przyczyną jednak nie są ziemniaki a duże ilości przesmażonego tłuszczu.

Składniki na 4 porcje:

  • ziemniaki 1000g (10  średnich sztuk)

  • mąka pszenna typ 750, 50g (2 czubate łyżki)

  • cebula 60g (1 mała sztuka)

  • jajko 50g (1 sztuka)

  • sól (szczypta)

  • pieprz (szczypta)

  • jogurt naturalny 75g (1/2 kubka)

  • przyprawa ziołowo czosnkowa (1  łyżeczka)

  • buraczki tarte (100g)


Sposób przygotowania:

Ziemniaki i cebule trzemy na tarce, dodajemy mąkę, opcjonalnie rozgnieciony czosnek, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy kilka placków na blaszce i pieczemy w piekarniku (180 st. C) do zarumienienia. Jogurt mieszamy z przyprawą ziołow czosnkową. Placki podajemy z buraczkami i sosem ziołowo czosnkowym.


Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: około 30min

Kaloryczność wszystkich składników:  1195kcal (W 80%, T 7%, B 13%)

Kaloryczność jednej porcji:  299kcal (W 80%, T 7%, B 13%)