Chłodnik z botwinki, ogórka i rzodkiewki

Chłodnik jest to zupa, jak sama nazwa wskazuję, podawana na zimno, najczęściej poniżej temperatury pokojowej. W skład wchodzą sezonowe warzywa z dodatkiem aromatycznych przypraw i ziół. Jedną z bardziej popularnych odmian podawanych u nas jest chłodnik z botwnki. Poniżej przepis na aromatyczny chłodnik z botwinki, ogórka i rzodkiewki. Całość posypana aromatycznym szczypiorkiem i koperkiem z dodatkiem kefiru. Pyszna i orzeźwiająca zupa na upalne dni.




Składniki na 3 porcje:

  • 300g botwinka (większy pęczek)

  • 1500g bulion warzywny

  • 12g  czosnek (3 małe ząbki)

  • 400g kefir (1 większy kubek)

  • 60g cytryna (1/2 sztuki)

  • 180g ogórek (3 małe sztuki)

  • 120g rzodkiewka (6 sztuk)

  • 180g jajka (3 sztuki)

  • sól (szczypta)

  • pieprz (szczypta)

  • koperek (pęczek)

  • szczypiorek (pęczek)


Sposób przygotowania:

Botwinkę umyć, odciąć korzenie. Buraczki obrać i pokroić w kostkę. Łodygi oraz liście botwinki posiekać drobno. Jeśli botwinka ma dużo liści, to można nie dodawać wszystkich. Zagotować wodę lub wywar, dodać pokrojone w kostkę buraczki i przeciśnięty przez praskę czosnek, zmniejszyć ogień i gotować przez około 6 minut, następnie dodać posiekane łodygi oraz liście i gotować przez kolejne 4 minuty. Dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, zamieszać i ostudzić. Ogórki i rzodkiewki pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Do ostudzonego wywaru dodać ogórka, rzodkiewkę i kefir, dokładnie wymieszać. Gotowy chłodnik najlepiej wstawić na parę godzin do lodówki.  Podawać schłodzony z jajkiem ugotowanym na twardo, posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.



Stopień trudności: prosty

Czas przygotowania: około 30min, zupę najlepiej przygotować dzień wcześniej  i  zostawić na noc w lodówce.

Kaloryczność wszystkich składników:  823kcal (W 43%, T 34%, B 24%)

Kaloryczność jednej porcji:  274kcal (W 43%, T 34%, B 24%)



Wegański Pad Thai
Poprzednie

Wegański Pad Thai

Zupa klopsowa
Dalej

Zupa klopsowa