Chłodnik jest to zupa, jak sama nazwa wskazuję, podawana na zimno, najczęściej poniżej temperatury pokojowej. W skład wchodzą sezonowe warzywa z dodatkiem aromatycznych przypraw i ziół. Jedną z bardziej popularnych odmian podawanych u nas jest chłodnik z botwnki. Poniżej przepis na aromatyczny chłodnik z botwinki, ogórka i rzodkiewki. Całość posypana aromatycznym szczypiorkiem i koperkiem z dodatkiem kefiru. Pyszna i orzeźwiająca zupa na upalne dni.

Składniki na 3 porcje:
300g botwinka (większy pęczek)
1500g bulion warzywny
12g czosnek (3 małe ząbki)
400g kefir (1 większy kubek)
60g cytryna (1/2 sztuki)
180g ogórek (3 małe sztuki)
120g rzodkiewka (6 sztuk)
180g jajka (3 sztuki)
sól (szczypta)
pieprz (szczypta)
koperek (pęczek)
szczypiorek (pęczek)
Sposób przygotowania:
Botwinkę umyć, odciąć korzenie. Buraczki obrać i pokroić w kostkę. Łodygi oraz liście botwinki posiekać drobno. Jeśli botwinka ma dużo liści, to można nie dodawać wszystkich. Zagotować wodę lub wywar, dodać pokrojone w kostkę buraczki i przeciśnięty przez praskę czosnek, zmniejszyć ogień i gotować przez około 6 minut, następnie dodać posiekane łodygi oraz liście i gotować przez kolejne 4 minuty. Dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, zamieszać i ostudzić. Ogórki i rzodkiewki pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Do ostudzonego wywaru dodać ogórka, rzodkiewkę i kefir, dokładnie wymieszać. Gotowy chłodnik najlepiej wstawić na parę godzin do lodówki. Podawać schłodzony z jajkiem ugotowanym na twardo, posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.
Stopień trudności: prosty
Czas przygotowania: około 30min, zupę najlepiej przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce.
Kaloryczność wszystkich składników: 823kcal (W 43%, T 34%, B 24%)
Kaloryczność jednej porcji: 274kcal (W 43%, T 34%, B 24%)