Bardzo ciekawa i smaczna, a zarazem delikatna zupa z klopsami. Sam wywar przyrządzamy jedynie na bazie warzyw, w których później gotujemy przygotowane wcześniej pulpety. Całość przyprawiona aromatyczną świeżą natką pietruszki. Danie dość prostę, a zarazem pyszne i sycące, ciekawa propozycja dla smakoszy zup.

Składniki na 4 porcje:
400g mięso wieprzowe mielone z szynki
50g jajo kurze (1 sztuka)
50g mąka pszenna (2 łyżki)
6g czosnek (2 małe ząbki)
500g włoszczyzna: marche 200g, pietrzuszka korzeń 100g, cebula 50g, seler 100g, por 50g (tacka)
3000g woda
400g ziemniaki (4 średnie sztuki)
ziele angielski (3 sztuki)
liść laurowy (2 liście)
sól
pieprz czarny mielony
majeranek
przyprawa do wieprzowiny
natka pietruszki (pęczek)
80g jogurt grecki 10%tł. (4 łyżki)
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić w talarki. Umieścić w ganku, zalać wodą dodać liść laurowy, ziele angielskie. Gotować do uzyskania wywaru. Mięso mielone przyprawić, solą, pieprzem, przyprawą do mięsa, majerankiem i jeśli lubisz to 2 ząbkami rozgniecionego czosnku. Następnie należy dodać jajko, dokładnie wymieszać, wyrobić klopsiki i obtoczyć je w mące. Gotowe klopsy wrzucamy do gotujących się warzyw. Wywar nie powinien wrzeć. Gotować około 20 minut, następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować kolejne 20 minut. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem. Do zupy po nałożeniu na talerz dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Całość posypać obficie posiekaną natką pietruszki.
Stopień trudności: średni
Czas przygotowania: około 60min
Kaloryczność wszystkich składników: 1391kcal (W 43%, T 23%, B 34%)
Kaloryczność jednej porcji: 348kcal (W 43%, T 23%, B 34%)