Zupa klopsowa

Bardzo ciekawa i smaczna, a zarazem delikatna zupa z klopsami. Sam wywar przyrządzamy jedynie na bazie warzyw, w których później gotujemy przygotowane wcześniej pulpety. Całość przyprawiona aromatyczną świeżą natką pietruszki. Danie dość prostę, a zarazem pyszne i sycące, ciekawa propozycja dla smakoszy zup.




Składniki na 4 porcje:

  • 400g mięso wieprzowe mielone z szynki

  • 50g jajo kurze (1 sztuka)

  • 50g  mąka pszenna (2 łyżki)

  • 6g czosnek (2 małe ząbki)

  • 500g włoszczyzna: marche 200g, pietrzuszka korzeń 100g, cebula 50g, seler 100g, por 50g (tacka)

  • 3000g woda

  • 400g ziemniaki (4 średnie sztuki)

  • ziele angielski (3 sztuki)

  • liść laurowy (2 liście)

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • majeranek

  • przyprawa do wieprzowiny

  • natka pietruszki (pęczek)

  • 80g jogurt grecki 10%tł. (4 łyżki)


Sposób przygotowania:

Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić w talarki. Umieścić w ganku, zalać wodą dodać liść laurowy, ziele angielskie. Gotować do uzyskania wywaru. Mięso mielone przyprawić, solą, pieprzem, przyprawą do mięsa, majerankiem i jeśli lubisz to 2 ząbkami rozgniecionego czosnku. Następnie należy dodać jajko, dokładnie wymieszać, wyrobić klopsiki i obtoczyć je w mące. Gotowe klopsy wrzucamy do gotujących się warzyw. Wywar nie powinien wrzeć. Gotować około 20 minut, następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować kolejne 20 minut. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem. Do zupy po nałożeniu na talerz dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Całość posypać obficie posiekaną natką pietruszki.



Stopień trudności: średni

Czas przygotowania: około 60min

Kaloryczność wszystkich składników:  1391kcal (W 43%, T 23%, B 34%)

Kaloryczność jednej porcji:  348kcal (W 43%, T 23%, B 34%)