Wegański Pad Thai

Pad Thai to danie kuchni tajskiej przyrządzone na bazie makaronu ryżowego i warzyw z dodatkiem aromatycznych przypraw. Należy do najpopularniejszych dań tajskich, występuje wiele odmian tego dania. Poniżej propozycja wegańska pad Thai z tofu.




Składniki na 4 porcje:

  • 200g makaron ryżowy (opakowanie)

  • 30g oliwa z oliwek (3 łyżki)

  • 80g  cebula (średnia sztuka)

  • 10g czosnek (3 małe ząbki)

  • 100g tofu (1/2 opakowania)

  • 60g sos rybny

  • 50g kiełki fasoli mung

  • 80g limonka (1 sztuka)

  • 60g orzechy arachidowe prażone

  • świeża kolendra

  • szczypiorek (pęczek)


Sposób przygotowania:

Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie warzywa myjemy i obieramy, cebulę siekamy w kostkę, marchew trzemy na tarce, czosnek kroimy na plasterki. Na patelni lub w woku rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę oraz plasterki czosnku. Smażyć na niewielkim ogniu do momentu aż cebula i czosnek będą szklisty. Następnie dodajemy potartą marchew i smażymy kolejne trzy minuty, tofu kroimy w kostkę, wsypujemy na patelnie i smażymy również 3 minuty. Wlewamy sos rybny i wsypujemy erytrytol, smażymy do momentu, aż sos wyparuje. Ugotowany makaron dodać na patelnie prosto z wody, dodatkowo dolać na patelnie 1/3 szklanki wody po makaronie i gotować wszystko przez 3 minuty. Na koniec dodać kiełki fasoli mung. Gotowe danie umieścić na talerzu, skropić sokiem z limonki, posypać orzechami, posiekaną kolendrą i szczypiorkiem.



Stopień trudności: średni

Czas przygotowania: około 25min

Kaloryczność wszystkich składników:  1600kcal (W 51%, T 37%, B 12%)

Kaloryczność jednej porcji:  400kcal (W 51%, T 37%, B 12%)



Szparagi z szynką i serem
Poprzednie

Szparagi z szynką i serem

Dodaj recenzję
Szparagi zapiekane z szynką i serem żółtym, podane...
Czytaj dalej
Chłodnik z botwinki, ogórka i rzodkiewki
Dalej

Chłodnik z botwinki, ogórka i rzodkiewki

Dodaj recenzję
Chłodnik z botwinki, ogórka i rzodkiewki. Pyszna ...
Czytaj dalej