Szparagi z szynką i serem

Szparagi to bardzo smaczne i niskokaloryczne warzywo, 100g zawiera około 20kcal.  Znajdziemy w nich między innymi witaminę K i kwas foliowy. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz A, a także pewne ilości takich składników mineralnych jak miedź, selen, fosfor, mangan, cynk, żelazo, potas, magnez czy wapń. Świeże szpragi dostępne są od kwietnia do czerwca. Ich przygotowanie nie zawiera wielu czasu, poniżej jedna z propozycji podania.




Składniki:

  • 160g szparagi zielone (6 sztuk)

  • 30g ser żółty (3 plastry)

  • 36g szynka prosciutto (3 plastry)

  • 80g pomidorki koktajlowe (4 średnia sztuki)

  • 10g oliwa z oliwek (1 łyżka)

  • 15g sałata (3 liście)

  • zioła włoskie - grubo mielone (szczypta)


Sposób przygotowania:

Szparagi gotujemy około 8 minut w wodzie. Na desce rozkładamy plasterki szynki, na to kładziemy ser i ugotowane dwa szparagi. Następnie zwijamy i układamy w naczyniu do pieczenia, wysmarowanym wcześniej oliwą. Na wierzch układamy pomidorki koktajlowe, całość zapiekamy w piekarniku, do momentu rozpuszczenia się sera. Na talerzu rozkładamy liście sałaty, na których kładziemy zapieczone szparagi. Z boku układamy pomidorki, całość posypujemy przyprawą włoską.



Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: około 20min

Kaloryczność:  373kcal (W 8%, T 62%, B 30%)