Papryka faszerowana, kasza orkiszowa z dodatkami

Ciekawy pomysł na faszerowaną paprykę, samo nadzienie troszkę przypomina sos do spaghetti, ale z papryką smakuje wspaniale. Jako  składnik węglowodanowy kasza orkiszowa (Trendy lunch - MELVIT). W całym daniu znajdziemy sporo zieleniny, warzyw i ziół nadających wspaniałego aromatu i smaku naszemu obiadowi. Do farszu zostało użyte mięso wołowe, ale również dobrze będzie smakowało z chudszym mięsem drobiowym.

Składniki:

  • wołowina, mięso mielone 100g

  • trendy lunch (orkisz, burak, papryka, czosnek niedźwiedzi) 40g (1/2 woreczka)

  • mozzarella, odmiana twarda 50g

  • papryka czerwona 250g (1 duża sztuka)

  • pomidory w puszcze bez skórki 100g (1/4 puszki)

  • pieczarki 100g (10 sztuk)

  • oliwaz oliwek 10g (1 łyżka)

  • cebula 60g (1 mała sztuka)

  • czosnek 3g (1 mały ząbek)

  • koncentrat pomidorowy 30g (2 łyżeczki)

  • szczypiorek (mały pęczek)

  • natka pietruszki 2g  (1 łyżeczka)

  • przyprawa do wołowiny (szczypta)

  • przywa włoska (szczypta)

  • pieprz (szczypta)

  • sól (szczypta)


Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana, kasza orkiszowa: Cebulę i pieczarki obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, najpierw lekko podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pieczarki. Po kilku minutach mięso i przyprawy. Kiedy mięso będzie już gotowe, dodajemy pomidory razem z sosem i na koniec koncentrat pomidorowy. Farsz odstawiamy do ostygnięcia. Ser mozzarella trzemy na tarce na grubych oczkach. W papryce odcinamy górną część i usuwamy gniazdo nasienne i pozostałe pestki. Szczypiorek drobno siekamy. Ostygnięty farsz mieszamy z serem i szczypiorkiem. Paprykę nadziewamy gotowym farszem, przykrywamy górną częścią i wstawiamy do nagrzanego do 180oC piekarnika na 40 minut. Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na talerz wykładamy kaszę i upieczoną paprykę, danie posypujemy posiekana natką pietruszki.


Stopień trudności: średni

Czas przygotowania: około 60min

Kaloryczność porcji:  682kcal (W 34%, T 38%, B 28%)