Ciekawy pomysł na faszerowaną paprykę, samo nadzienie troszkę przypomina sos do spaghetti, ale z papryką smakuje wspaniale. Jako składnik węglowodanowy kasza orkiszowa (Trendy lunch - MELVIT). W całym daniu znajdziemy sporo zieleniny, warzyw i ziół nadających wspaniałego aromatu i smaku naszemu obiadowi. Do farszu zostało użyte mięso wołowe, ale również dobrze będzie smakowało z chudszym mięsem drobiowym.

Składniki:
wołowina, mięso mielone 100g
trendy lunch (orkisz, burak, papryka, czosnek niedźwiedzi) 40g (1/2 woreczka)
mozzarella, odmiana twarda 50g
papryka czerwona 250g (1 duża sztuka)
pomidory w puszcze bez skórki 100g (1/4 puszki)
pieczarki 100g (10 sztuk)
oliwaz oliwek 10g (1 łyżka)
cebula 60g (1 mała sztuka)
czosnek 3g (1 mały ząbek)
koncentrat pomidorowy 30g (2 łyżeczki)
szczypiorek (mały pęczek)
natka pietruszki 2g (1 łyżeczka)
przyprawa do wołowiny (szczypta)
przywa włoska (szczypta)
pieprz (szczypta)
sól (szczypta)
Sposób przygotowania:
Papryka faszerowana, kasza orkiszowa: Cebulę i pieczarki obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, najpierw lekko podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pieczarki. Po kilku minutach mięso i przyprawy. Kiedy mięso będzie już gotowe, dodajemy pomidory razem z sosem i na koniec koncentrat pomidorowy. Farsz odstawiamy do ostygnięcia. Ser mozzarella trzemy na tarce na grubych oczkach. W papryce odcinamy górną część i usuwamy gniazdo nasienne i pozostałe pestki. Szczypiorek drobno siekamy. Ostygnięty farsz mieszamy z serem i szczypiorkiem. Paprykę nadziewamy gotowym farszem, przykrywamy górną częścią i wstawiamy do nagrzanego do 180oC piekarnika na 40 minut. Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na talerz wykładamy kaszę i upieczoną paprykę, danie posypujemy posiekana natką pietruszki.
Stopień trudności: średni
Czas przygotowania: około 60min
Kaloryczność porcji: 682kcal (W 34%, T 38%, B 28%)