Jaglane raffaello

Jaglane raffaello, czyli kolejny deser na niedzielne popołudnie w zdrowszej wersji. Jeśli lubisz smak kokosa, to na pewno smakołyk ten przypadnie Ci do gustu. Choć jest to słodycz w zdrowszej wersji, to należy jednak pamiętać, że również zawiera kalorie i zjedzenie 30 kuleczek za jednym podejściem na pewno nie będzie zdrowe :) Jeśli spróbowałeś i Ci zasmakowało, to zostaw komentarz pod postem na Facebooku.


Składniki:

  • 200g mleka kokosowego

  • 200g kaszy jaglanej (nieugotowanej)

  • 50g miód

  • 120g wiórków kokosowych

  • 30 migdałów


Sposób przygotowania:

Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiam na 15 minut. Odcedzamy i obieramy ze skórki.
Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, a następnie kilka razy przepłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka i zalać mleczkiem kokosowym. Podgrzewać na małym ogniu przez 20min, aż kasza wchłonie całe mleczko. Ostawić do ostygnięcia.
Do ostudzonej i ugotowanej kaszy jaglanej dodać 80g wiórków kokosowych i miód. Zmiksować blenderem na gładką masę.
Z masy uformować małe kuleczki i do każdej wcisnąć po jednym migdale. Następnie tak przygotowane kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.



Stopień trudności: średni

Czas przygotowania: około 40min + 60min pozostawione w lodówce

Kaloryczność wszystkich składników:2380 kcal (W 37%, T 56%, B 7%)

Kaloryczność 1 dużej kulki (około 20g):80kcal (W 37%, T 56%, B 7%)