Tradycyjny obiad w zdrowszej wersji, czyli schab na parze zamiast schabowego. Mięso zrobione na parze jest bardzo delikatne i soczyste, przyprawy i natka pietruszki nadają charakterystycznego ziołowego smaku a ziemniaki i buraczki nawiązują do orginalnego dania. Myślę, że nawet najwięksi tradycjonaliści kulinarni poproszą o dokładkę tego obiadu.
Składniki na dwie porcje:
160g (dwa plastry) schab wieprzowy
300g (6 małych sztuk) ziemniaki
200g buraczki tarte
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny
2 łyżki suszonej natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Plastry schabu umyć, rozbić delikatnie, posypać natką pietruszki i przyprawić. Schab najlepiej przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc. Schab wstawić do parowaru i gotować na parze około 45min. Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli. Na talerz wyłożyć ziemniaki, ugotowany schab i buraczki. Ziemniaki i schab polać oliwą z oliwek. Jeśli chcemy obiniżyć kalorycznosć, to niedodajemy wtedy oliwy z oliwek, porcja zmniejszy się o około 90kcal.
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: około 45min
Kaloryczność jednej porcji: 390 kcal (W 32%, T 48%, B 20%)
Kaloryczność wszystkich składników:780kcal (W 32%, T 48%, B 20%)