Schab z natką pietruszki na parze z ziemniakami i buraczkami

Tradycyjny obiad w zdrowszej wersji, czyli schab na parze zamiast schabowego. Mięso zrobione na parze jest bardzo delikatne i soczyste, przyprawy i natka pietruszki nadają charakterystycznego ziołowego smaku a ziemniaki i buraczki nawiązują do orginalnego dania. Myślę, że nawet najwięksi tradycjonaliści kulinarni poproszą o dokładkę tego obiadu.


Składniki na dwie porcje:

  • 160g (dwa plastry) schab wieprzowy

  • 300g (6 małych sztuk) ziemniaki

  • 200g buraczki tarte

  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny

  • 2 łyżki suszonej natki pietruszki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek


Sposób przygotowania:

Plastry schabu umyć, rozbić delikatnie, posypać natką pietruszki i przyprawić. Schab najlepiej przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc. Schab wstawić do parowaru i gotować na parze około 45min. Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli. Na talerz wyłożyć ziemniaki, ugotowany schab i buraczki. Ziemniaki i schab polać oliwą z oliwek. Jeśli chcemy obiniżyć kalorycznosć, to niedodajemy wtedy oliwy z oliwek, porcja zmniejszy się o około 90kcal.


Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: około 45min

Kaloryczność jednej porcji:  390 kcal (W 32%, T 48%, B 20%)

Kaloryczność wszystkich składników:780kcal (W 32%, T 48%, B 20%)


Zielony koktajl
Poprzednie

Zielony koktajl

Jaglane raffaello
Dalej

Jaglane raffaello