Czy wiecie, że miąższ arbuza to w 90% woda! Chodź arbuz nie wyróżnia się jakoś specjalnie zawartością witamin i składników mineralnych to warto go spożywać choćby ze względu na cenne antyoksydanty, które działają zbawczo na nasz organizm. Owoc ten pochodzi z Afryki południowej, gdzie nadal rośnie dziko, obecnie znany jest na całym świecie. Cenimy go za słodki i orzeźwiający smak, uwielbiamy jako przekąskę, ale świetnie nadaje się również jako dodatek do sałatek, koktajli i różnego rodzaju deserów.
Składniki na dwie porcje:
400g arbuz (2 szklanki)
120g mleko kokosowe (1/2 szklanki)
180g banan (średnia sztuka)
15g miód (1 łyżeczka)
sok z cytryny (1 łyżka)
3 kostki lodu
kilka listków mięty do przyozdobienia
Sposób przygotowania:
Wykrajemy miąższ arbuza i pozbywamy się pestkę. Wszystkie składniki wkładamy do pojemnika od blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. W blenderze należy użyć ostrzy do lodu. Gotowy koktajl przyozodabiamy listkami mięty.
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: około 7min
Kaloryczność jednej porcji: 270kcal (W 55%, T 41%, B 4%)
Kaloryczność wszystkich składników: 540kcal (W 55%, T 41%, B 4%)