Koktajl arbuzowo-bananowy na mleku kokosowym

Czy wiecie, że miąższ arbuza to w 90% woda! Chodź arbuz nie wyróżnia się jakoś specjalnie zawartością witamin i składników mineralnych to warto go spożywać choćby ze względu na cenne antyoksydanty, które działają zbawczo na nasz organizm. Owoc ten pochodzi z Afryki południowej, gdzie nadal rośnie dziko, obecnie znany jest na całym świecie. Cenimy go za słodki i orzeźwiający smak, uwielbiamy jako przekąskę, ale świetnie nadaje się również jako dodatek do sałatek, koktajli i różnego rodzaju deserów.



Składniki na dwie porcje:

  • 400g arbuz (2 szklanki)

  • 120g mleko kokosowe (1/2 szklanki)

  • 180g banan (średnia sztuka)

  • 15g miód (1 łyżeczka)

  • sok z cytryny (1 łyżka)

  • 3 kostki lodu

  • kilka listków mięty do przyozdobienia


Sposób przygotowania:

Wykrajemy miąższ arbuza i pozbywamy się pestkę. Wszystkie składniki wkładamy do pojemnika od blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. W blenderze należy użyć ostrzy do lodu. Gotowy koktajl przyozodabiamy listkami mięty.



Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: około 7min

Kaloryczność jednej porcji:  270kcal (W 55%, T 41%, B 4%)

Kaloryczność wszystkich składników: 540kcal (W 55%, T 41%, B 4%)