Rogaliki twarogowe z dżemem

W cukierniach czy sklepach najczęściej znajdziemy rogale drożdżowe, maślane, kruche, z ciasta francuskiego i półfrancuskiego z nadzieniem lub bez. Jednak bardzo często są one dość słodkie lub tłuste, a czasami słodkie i tłuste jak np. rogal świętomarciński. Nawet okazjonalnie jedząc takie wypieki warto przygotować wersje zdrowszą, bez lukru, cukru i utwardzanych tłuszczów w wypieku. Poniżej zdrowsza wersja pysznych twarogowych rogalików. Poniższe rogaliki mają zdecydowanie lepszy skład niż te które znajdziecie w sklepach, mimo to pamiętajcie, że mają one jednak sporo kcal i zjedzenie wszystkich nie bedzie najlepszym pomysłem :)

Rogaliki twarogowe z dżemem


Składniki na 30 sztuk:

  • mąka pszenna typ750 400g (porcja)

  • jajka  240g (4 średnie sztuki)

  • masło ekstra 200g (kostka)

  • ser twarogowy półtłusty 250g (kostka)

  • erytrytol 100g (porcja)

  • sproszek do pieczenia 5g (łyżeczka)

  • dżem truskawkowy niskosłodzony 100g (porcja)

  • sól (szczypta)


Sposób przygotowania:

Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Mąkę przesiewamy i wsypujemy do miski razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy masło (musi być miękkie), twaróg (mielony), erytrytol (zmielić przed dodaniem), żółtka jaj. Wyrabiamy dokładnie ciasto i rozwałkujemy na grubość około 0,5cm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy większe trójkąty i nakładamy na każdy kawałek płaską łyżeczkę dżemu, zwijamy w kształt rogalika. Rogaliki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem jaja kurzego z odrobiną soli. Pieczemy w nagrzanym wcześniej do temp. 180oC  piekarniku prze około 15min. Niwielką ilość erytrytolu zmielić i posypać rogaliki.


Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: około 60min

Kaloryczność wszystkich składników:  kcal 3602 (W 44%, T 45%, B 11%)

Kaloryczność jednej rogalika: 120kcal (W 44%, T 45%, B 11%)