W cukierniach czy sklepach najczęściej znajdziemy rogale drożdżowe, maślane, kruche, z ciasta francuskiego i półfrancuskiego z nadzieniem lub bez. Jednak bardzo często są one dość słodkie lub tłuste, a czasami słodkie i tłuste jak np. rogal świętomarciński. Nawet okazjonalnie jedząc takie wypieki warto przygotować wersje zdrowszą, bez lukru, cukru i utwardzanych tłuszczów w wypieku. Poniżej zdrowsza wersja pysznych twarogowych rogalików. Poniższe rogaliki mają zdecydowanie lepszy skład niż te które znajdziecie w sklepach, mimo to pamiętajcie, że mają one jednak sporo kcal i zjedzenie wszystkich nie bedzie najlepszym pomysłem :)
Składniki na 30 sztuk:
mąka pszenna typ750 400g (porcja)
jajka 240g (4 średnie sztuki)
masło ekstra 200g (kostka)
ser twarogowy półtłusty 250g (kostka)
erytrytol 100g (porcja)
sproszek do pieczenia 5g (łyżeczka)
dżem truskawkowy niskosłodzony 100g (porcja)
sól (szczypta)
Sposób przygotowania:
Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Mąkę przesiewamy i wsypujemy do miski razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy masło (musi być miękkie), twaróg (mielony), erytrytol (zmielić przed dodaniem), żółtka jaj. Wyrabiamy dokładnie ciasto i rozwałkujemy na grubość około 0,5cm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy większe trójkąty i nakładamy na każdy kawałek płaską łyżeczkę dżemu, zwijamy w kształt rogalika. Rogaliki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem jaja kurzego z odrobiną soli. Pieczemy w nagrzanym wcześniej do temp. 180oC piekarniku prze około 15min. Niwielką ilość erytrytolu zmielić i posypać rogaliki.
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: około 60min
Kaloryczność wszystkich składników: kcal 3602 (W 44%, T 45%, B 11%)
Kaloryczność jednej rogalika: 120kcal (W 44%, T 45%, B 11%)