Zupa krem z dyni

Sezon dyniowy w pełni, trzeba więc korzystać z możliwości przyrządzenia czegoś pysznego i zdrowego z tego warzywa. Znanych jest ponad 700 gatunków dyni, niektóre osiągają masę ponad 500kg, każda oczywiście ma trochę inny smak, warto więc spróbować kilku odmian. Dlaczego warto jeść dynie? Warzywo to charakteryzuje się przede wszystkim dużą zawartością witamin i składników mineralnych, zawiera sporo prowitaminy A (beta-karoten), która w organizmie przekształca się w witaminę A, ponadto znajdziemy tu witaminy z grupy B, C, PP, a także składniki mineralne: fosfor, żelazo, wapń, potas czy magnez. Korzystajmy z sezonowości, urozmaicimy dietę i próbujmy różnych przepisów, tylko w taki sposób nasz jadłospis będzie ciekawy i zdrowy. Poniżej propozycja zupy krem z dyni.

 

Składniki:

• Dynia (1 średnia sztuka/około 1kg po obraniu)

• Ziemniak (2 średnie sztuki/200g)

• Seler korzeniowy (1 mała sztuka/70g)

• Pietruszka, korzeń (2 średnie sztuki/100g)

• Marchew (2 średnie sztuki/140g)

• Czosnek (2 ząbki)

• Cebula (1 średnia sztuka/70g)

• Oliwa z oliwek (2 łyżki/20g)

• Gałka muszkatołowa (szczypta)

• Pieprz czarny mielony (szczypta)

• Sól (szczypta)

• Przyprawa chili (szczypta)

• Pestki dyni (1 łyżeczka na talerz)

• Jogurt naturalny (1 łyżka na talerz)


Przepis: Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, następnie podsmażyć na oliwie z oliwek w garnku w którym będzie gotowana zupa. Kiedy cebula lekko się zarumieni dodać pozostałe składniki pokrojone w kostkę i dusić około 20 minut. Dodać dwie szklanki wody i gotować przez około 30 minut. Kiedy warzywa będą już miękkie należy je zmiksować, w między czasie dolewając wody, tak aby uzyskać pożądaną konsystencje. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Po nałożeniu na talerz dodać jogurt, przyprawić chili i posypać pestkami dyni.

Stopień trudności: średni

Czas przygotowania:

Kaloryczność wszystkich składników:

Kaloryczność 1 talerza: